• Svenska

Om utlandet Guinea

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 20 aug 2024, 09.25

Aktuella händelser

Mpox

Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox.
Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Rekommendationer till resenärer med anledning av spridning av mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

WHO: Spridning av mpox är ett internationellt hälsohot — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) 

Säkerhetssituationen

Vid en militärkupp söndagen den 5 september 2021 har president Alpha Condé avsatts och regeringen upplösts. Tills vidare styrs landet av militär och det råder utegångsförbud efter kl 20. Folkomröstningen om en ny konstitution i maj samt presidentvalet i oktober 2020 har gett upphov till svåra politiska spänningar i landet med återkommande allmänna oroligheter och våldsamma sammanstötningar. Oroligheterna är inte begränsade till Conakry utan förekommer även i flera av regionerna. Någon snar förbättring av säkerhetsläget förutses inte.

Svenskar i Guinea uppmanas därför till stor försiktighet och ökad uppmärksamhet, och

  • att undvika folksamlingar,
  • att vara särskilt uppmärksam vid vistelser utanför bostaden under kvällstid
  • att begränsa sitt resande i landet,
  • att hålla sig väl orienterade om händelseutvecklingen
  • att följa de lokala nyheterna samt
  • respektera myndigheternas rekommendationer.

Man bör se över sin försäkringssituation innan avresan.

Allmänna säkerhetsläget

Situationen i Guinea stabiliserades efter att den förste demokratiskt valde presidenten i landets historia, Alpha Condé, tillträdde i december 2010. Spänningar och social oro under hans regeringsperioder har dock förekommit både i huvudstaden Conakry och på andra håll i landet. 

I samband med folkomröstningen om en ny konstitution under våren 2020 förekom oroligheter främst relaterade till  att president Condé därigenom skulle kunna ställa upp för omval en tredje gång, vilket dittills inte tillåtits av konstitutionen. Oppositionen bojkottade det parlamentsval som ägde rum samtidigt och de politiska spänningarna steg. 

Presidentvalet i oktober 2020 ledde till att landets myndigheter proklamerade att president Condé blivit omvald för en tredje mandatperiod. Detta åtföljdes av protester, våldsamma sammanstötningar och oroligheter, frihetsberövande av oppositionsföreträdare och en allmänt problematisk säkerhetssituation. 

Oroligheterna är inte begränsade till Conakry utan förekommer även i flera av regionerna. Läget är för tillfället lugnare men långtifrån stabilt. 

Svenskar i Guinea uppmanas därför till stor försiktighet och ökad uppmärksamhet, och 

  • att undvika folksamlingar och demonstrationer
  • att iaktta stor försiktighet utomhus och under transporter
  • att vara särskilt uppmärksam vid vistelser utanför bostaden under kvällstid eller undvika det helt
  • att begränsa sitt resande i landet
  • att följa de lokala nyheterna samt 
  • att respektera myndigheternas rekommendationer 

Man bör se över sin försäkringssituation innan avresan.

Terrorism

Inget särskilt terroristhot bedöms finnas.

Anmäl gärna din utlandsvistelse så att UD/ambassaden kan kontakta dig i händelse av kris. Informationen används som en del av krishanteringen ifall en konsulär krissituation skulle inträffa i landet du befinner dig i. Anmälan är frivillig och fylls i elektroniskt på swedenabroad.

Läs om terrorism och hot utomlands på regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Man bör vara försiktig vid bad efter Guineabuktens stränder. Havsströmmarna är starka, även nära land.

Däremot har Guinea varit förskonat från allvarligare naturkatastrofer med dramatiskt förlopp. Under regnperioden mellan maj och november kan dock våldsamma regn förekomma och orsaka översvämningar och jordskred.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För frågor och information om visumregler kontakta Guineas ambassad i Berlin.

Embassy of the Republic of Guinea Chancery: Jägerstrasse 67-69 DE-10117 Berlin Tel: +49 30 200 743 30 Fax: +49 30 200 743 333 E-mail: info@amba-guinee.de

Lägesuppdatering covid-19

De guineanska myndigheterna beslutar om in- och utreseregler till Guinea samt hantering av personer som testats positivt för Covid-19. Resenärer anmodas följa de lokala restriktionerna. Dessa kan ändras snabbt och utan förvarning. Det är resenärens ansvar att kontrollera vilka restriktioner som gäller och säkerställa att man uppfyller kraven för in- och utresa ur landet, till exempel innehav av vaccinpass och/eller giltigt PCR-test. Kontrollera alltid senast gällande krav med flygbolag, resebyrå och på guineanska myndigheters hemsidor.

Särskilda inresebestämmelser

  • Luftrummet och landgränserna är öppna.
  • Visum behövs för inresa till Guinea. Det kan sökas via Guineas ambassad i Berlin, eller som E-visum
  • Fullvaccinerade behöver inte uppvisa PCR-test.
  • Icke fullvaccinerade ska uppvisa negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar vid inresa och avresa. Kostnad för test vid avresa är 650000 GNF.
  • Hälsokontroller (temperaturmätning) kan utföras vid ankomst.

Hälso- och sjukvård

Världshälsoorganisationen, WHO, har deklarerat att utbrottet av ebola i Västafrika inte längre utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten har det i de drabbade länderna – Guinea, Liberia och Sierra Leone – nu förflutit en period med höjd vaksamhet sedan det senaste fallet med koppling till det ursprungliga utbrottet identifierades. WHO bedömer därför nu att de tre länderna har lyckats med att stoppa smittspridningen kopplat till utbrottet och att man har god kapacitet att hantera eventuella nya utbrott.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbsida

Sjukvården i såväl Conakry som i övriga landet är i allmänhet bristfällig. Det råder brist på läkemedel och det går inte att räkna med att medicinsk utrustning är steriliserad. Var också beredd på att betala för all sjukvård i förväg. Vid allvarliga fall blir evakuering till Europa nödvändig. Detta är mycket kostsamt. Det är viktigt att se över sitt försäkringsskydd inför en resa till Guinea.

När du reser in i Guinea måste du visa upp ett intyg att du är vaccinerad mot gula febern (så kallat Gult kort). Det är överhuvudtaget viktigt att i god tid se över sitt vaccinationsskydd inför en resa till landet. I början av 2014 rapporterade de guineanska hälsovårdsmyndigheterna att en mässlingsepidemi brutit ut i Conakry.

Något nödtelefonnummer motsvarande 112 finns inte i Guinea. Det finns bara en ambulans i staden. Endast privata kliniker kan kontaktas per telefon, en av dem, Clinique Pasteur har telefonnummer +224 – 30430074.

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan och har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Saknar du försäkringsskydd kan kostnaderna för sjukhusvistelse och eventuell evakuering bli mycket höga.

SOS-International, EuroAlarm & Europ Assistance

Lokala restriktioner med anledning av Covid-19

  • Det råder utegångsförbud 24.00 - 04.00.
  • Ansiktsmask måste bäras på offentliga platser. Böter kan utfärdas om masktvånget inte respekteras.

Råd till svenska resenärer

  • Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.
  • Vid covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
  • Var alltid försäkrad, res med marginaler och var beredd på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna på svensklistan.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt at respektera lokala lagar och sedvänjor. Var särskilt försiktig med att fotografera människor utan deras tillstånd. Låt också bli att fotografera eller filma polis och militär liksom strategiska byggnader och installationer.

När du lämnar Guinea får du inte ha med dig mer än 100 000 i kontanter i guineanska franc (motsvarar knappt 100 kronor) eller mer än 5 000 i dollar.

För all export av ädelstenar och guld krävs en exportlicens. Straffen för smuggling av mineraler, liksom för narkotikahantering, är stränga och förhållandena i guineanska fängelser är besvärliga. Häktningstiderna i väntan på rättegång är dessutom långa.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminalitet förekommer särskilt i Conakry. Turister ses ofta som lukrativa mål. Det kan röra sig om olika typer av brott från väskryckning till väpnade överfall och rån eller inbrott. Undvik att promenera utomhus efter mörkrets inbrott. Tänk på att ditt pass är ett värdefullt dokument. Förvara det på ett säkert sätt. Du måste alltid kunna legitimera dig i Guinea. Guineansk polis accepterar att du istället för passet bär en kopia av de viktiga sidorna i passet om kopian är attesterad av guineansk polis.

Internetbrottslighet riktad bland annat mot svenska medborgare genom bedrägerier eller så kallade scams samt olika sätt att försöka lura personer på pengar, är vanligt förekommande i Västafrika. De som drabbas riskerar stora ekonomiska förluster. Besökare uppmanas att hålla detta i minnet och att inte låna ut eller på annat sätt föra över pengar till personer utan att noggrant kontrollera uppgiven bakgrundsinformation.

Olika sociala forum på Internet frekventeras av bedragare från regionen och rapporter förekommer regelbundet om personer som drabbats och ibland lurats på stora summor pengar. Det kan också noteras att internetadresser snarlika dem som tillhör svenska myndigheter använts i bedrägligt syfte.

Bedrägerierna går vanligtvis till genom att kontakt etableras på Internet och personen begär efter en kortare eller längre tids bekantskap att få pengar för sjukvård, skolgång, resekostnader och visum. Det händer även att män som reser ner för att möta en kvinna de träffat via Internet vid ankomsten blir kidnappade och avkrävda pengar för att få tillbaka sina pass för att kunna återvända till hemlandet. Även så kallade Nigeriabrev, inte bara från Nigeria, förekommer. Normalt är bedragarna som agerar på Internet mycket drivna och förslagna. Man bör ha i åtanke att Internet är helt anonymt och det går därför inte att säkerställa personens identitet, civilstånd, ålder eller kön. Om pengar skickas till personen så är möjligheterna att i efterhand få tillbaka pengarna helt obefintliga.

Det är att rekommendera att ha säker transport till hotell ordnad redan före ankomsten till flygplatsen i Conakry. Brott som riktar sig mot nyanlända vid flygplatsen är inte ovanliga.
Korruption är ett allvarligt problem i Guinea. Om någon begär att du ska betala mutor, avböj vänligt men bestämt.
Sexuella relationer mellan personer av samma kön är förbjudna i guineansk lag och kan medföra fängelsestraff på upp till tre år och böter på upp till en miljon guineanska franc (cirka tusen kronor).
Det finns inget särskilt nödnummer för att komma i kontakt med polisen.
 

Trafiksäkerhet

Allvarliga trafikolyckor förekommer i betydande omfattning. Många förare kör vårdslöst och fordonen är ofta i dåligt skick. Det gäller även taxibilar och minibussar. Vid bättre hotell kan man hyra bil med chaufför.

Vägspärrar som bemannas av civila eller personer i uniform förekommer över hela landet och är vanligast under natten. Det förekommer att trafikanter blir bestulna eller utsatta för utpressning i dessa kontroller. Särskilt på landsbygden är det inte ovanligt att fordon saknar lyse även vid mörkerkörning. Undvik att färdas i bil särskilt på landsbygden då det är mörkt.

Vägnätet är dåligt och många vägar saknar permanent beläggning. Särskilt under regnperioden (juli-september) kan det vara mycket svårt att ta sig fram även med fyrhjulsdrivna fordon.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer