• Svenska

Om utlandet Grekland

Ambassadens reseinformation

Senast uppdaterad 09 sep 2024, 09.04

Aktuella händelser

24timmars taxistrejk den 9 september. Strejken pågår från och med kl. 05.00 måndag den 9 september till och med kl. 05.00 tisdag den 10 september.

Under årets varmaste månader förekommer ofta skogsbränder i hela landet. Dessa sprider sig lätt på grund av det torra klimatet och de kraftiga vindar som ibland uppstår. För anvisningar från grekiska myndigheter om agerande vid en skogsbrand, läs vidare här Ministry for Climate Change and Civil Protection

Grekiska myndigheter skickar ut varningsmeddelanden till smarttelefoner i aktuellt område vid allmän fara.

Allmänna säkerhetsläget

Grekland är generellt sett ett tryggt resmål. Som i många andra europeiska länder förekommer väsk- och fickstölder. 

Demonstrationer är vanligt förekommande, framför allt i centrala Athen och Thessaloniki. Det händer att fredliga demonstrationer urartar och övergår i kravaller och upplopp. Ambassaden uppmanar mot denna bakgrund resenärer att undvika demonstrationer och större folksamlingar. 

Svenskar som reser till Grekland uppmanas att anmäla sig till Svensklistan Uppgifterna används av ambassaden för att kunna kontakta svenskar som befinner sig i landet, om en konsulär krissituation skulle inträffa. För uppdaterad information ladda även ner appen UD Resklar

Terrorism

För närvarande finns ingen information om förhöjd hotnivå i Grekland. 

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och
risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin
omgivning, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större
evenemang, offentliga platser, i och omkring officiella byggnader, vid
turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i
butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga
följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Jordskalv

Grekland ligger i ett jordbävningsaktivt område. Jordskalv förekommer såväl på fastlandet som på öarna. För anvisningar från grekiska myndigheter om agerande vid en jordbävning, läs vidare här Ministry for Climate Change and Civil Protection

Här finns en översikt över de senaste jordskalven i Grekland Institute of Geodynamics

Det är bra att ha en mobilapplikation eller liknande som snabbt ger information om inträffade jordskalv.

Skogsbränder

Under den varma sommaren förekommer ofta skogsbränder. Dessa sprider sig lätt på grund av det torra klimatet och de kraftiga vindar som ibland uppstår. För anvisningar från grekiska myndigheter om agerande vid en skogsbrand, läs vidare här Ministry for Climate Change and Civil Protection

Grekiska myndigheter skickar ut varningsmeddelanden till smarttelefoner i aktuellt område vid allmän fara.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser. Kontrollera därför de aktuella inresebestämmelserna med Greklands egna myndigheter eller närmaste ambassad, exempelvis Greklands ambassad i StockholmTänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Vid in- och utresa till Grekland krävs en godkänd resehandling, det vill säga ett giltigt pass eller ett giltigt nationellt id-kort. Resehandlingen behöver vara giltig fram till dess att hemresan har ägt rum.

Hälso- och sjukvård

Svenskar är berättigade till nödvändig vård på grekiska offentliga sjukhus genom att uppvisa det Europeiska sjukförsäkringskortet/EU-kortetKortet beställs hos Försäkringskassan. Har du glömt eller förlorat kortet kan du beställa ett provisoriskt intyg hos Försäkringskassan. Notera att EU-kortet inte ersätter behovet av att även ha en giltig reseförsäkring. EU-kortet täcker exempelvis inte sjuktransport till Sverige. För vård på privat sjukhus/vårdinrättning rekommenderas att i förväg kontakta Försäkringskassan eller försäkringsbolaget.

Resenär som ska medföra läkemedel till Grekland bör i god tid innan avresa kontrollera om ett Schengenintyg är nödvändigt. Se information på Läkemedelsverkets hemsida

Vårdutbudet kan vara begränsat i delar av den grekiska ö-världen. 

Länk till jourapotek (engelska):
Pharmacies on Duty in Greece

Lokala lagar och sedvänjor

Vid besök i ett annat land är det viktigt att respektera det landets lagar och sedvänjor. Det är förbjudet att plocka med sig någonting från arkeologiska platser. Förseelser leder till stränga straff. Innehav av narkotika är olagligt i Grekland och leder till långa straffpåföljder.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Väsk- och fickstölder är vanligt förekommande. Var särskilt observant i kollektivtrafiken, på trånga shoppinggator och vid folksamlingar. I Athen bör man vara särskilt uppmärksam i områdena kring Omonia, Monastiraki och i Pireus. Stölder på stränder är också vanliga. Sedvanlig försiktighet bör iakttas och det är viktigt att förvara värdesaker på ett tryggt sätt. Förvara exempelvis inte samtliga id-handlingar och betalkort på samma ställe. Lämna aldrig en bil olåst och lämna inte heller värdesaker i bilen.

Vid en oförutsedd händelse, till exempel olycksfall, bör kontakt tas med researrangören. Turistpolisen, som är tillgänglig dygnet runt, kan också kontaktas. Vid stöld eller annat brott bör polisanmälan göras hos grekisk polis.

Ambassaden uppmanar resenärer att respektera varningsflagg på stränder.

Trafiksäkerhet

Trafikolyckor är vanligt förekommande i Grekland. Hastigheterna är höga och inte alltid anpassade efter rådande trafikförhållanden. Var observant på motorcyklar som är vanligt förekommande och som kör mellan körfiler. Det är vanligt att bilister kör trots att trafikljuset slår om till rött.

Försäkringsskydd

Förutom EU-kortet (det europeiska sjukförsäkringskortet) uppmanar ambassaden samtliga resenärer att se över sitt försäkringsskydd innan resan påbörjas. Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att ha en giltig reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd. Observera att det vanligtvis krävs en tilläggsförsäkring om utlandsvistelsen varar längre än 45 dagar. För mer information se Konsumenternas.se

Övriga upplysningar

Resenärer bör hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen på vistelseorten. Engelskspråkiga dagstidningar finns, exempelvis eKathimerini

Strejker är vanligt förekommande. Det kan innebära att allmänna kommunikationsmedel och färjor ställs in med kort varsel. Kontakta researrangören för ytterligare information.

Betalning med kort accepteras i de flesta sammanhangen. I mindre affärer/kiosker accepteras dock oftast enbart kontanter. Detsamma gäller vid resa med vissa taxibilar.

Handikappanpassningen i Grekland är eftersatt. Funktionshindrade bör undersöka förutsättningarna med researrangören.

Viktiga telefonnummer
Nödnummer 112
Turistpolis 1571 Polis 100 Brandkår 199 Ambulans 166

Försäkringsbolagens larmcentraler
SOS International: +45 38 489 372
Europeiska ERV Alarm: +46 770 456 920
Europ Assistance: +46 8 5877 1700
GOUDA: +45 33 156 060 

Ambassaden och konsulatatens kontaktuppgifter

Visit Greece

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer