• Svenska

Om utlandet Ecuador

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. 

För uppdaterad information samt för information om vilken typ av tillstånd som behövs för besök som inte är turistbesök, tex. den som reser i tjänsten för en organisation, eller företagsbesök råder ambassaden att kontanta närmaste Ecuadorianska ambassaden tex ambassaden i Sthockholm: Ecuadors ambassad i Sverige.

Läs de om Ecuadors inresebestämmelser eller eventuella visumkrav på migrationsmyndighets hemsida: https://www.ministeriodegobierno.gob.ec/migracion/

Generella in-och utresebestämmelser

För inresa i Ecuador krävs att passet är giltigt i minst i sex månader.

Visum

En svensk medborgare får normalt stanna som turist i upp till 90 dagar under ett år i resten av Ecuador. Vistelsen kan förlängas till max 180 dagar hos Ecuadors migrationsmyndighet. 

Resa med minderårig 

Barn under 18 år som reser ensamma, utan den ena föräldern eller med en tredje part måste ha en kopia av sitt födelsebevis och ett skriftligt tillstånd där båda föräldrarna eller den ena frånvarande föräldern ger sitt barn tillstånd att resa ensamt. Det skriftliga tillståndet ska vara bestyrkt av en notarie och översatt till spanska.

Enligt Ecuadoriansk lag anses barn under 18 år som är födda i Ecuador automatiskt vara ecuadorianska medborgare, även om de reser med ett svenskt pass (dubbla medborgare).

Galapagosöarna 

Inför resa till Galapagosöarna måste turister kunna visa upp att de har en bokad returbiljett. ”Galapagos Transit Control Card” ska fyllas i online minst 24 timmar före avresa. En giltig reseförsäkring är obligatorisk för utländska turister som vill besöka Galapagos. Maxtiden för vistelse som turist på Galapagosöarna är 60 dagar.

Landsgränser till Colombia och Peru

Landsgränser till Colombia och Peru hålls delvis stängda förutom via Rumichaca från Colombia och Huaquillas samt Macará från Peru. Vid inresa till Ecuador via landgränsen från Peru eller Colombia bör resenärer insistera på att få en inresestämpel vid gränsen som visar datum för ankomst. Det har förekommit att bussar inte stannat vid gränsen, vilket har orsakat svårigheter för resenärer. Resenärer har senare behövt återvända till gränsen för att registrera sig och få en stämpel i passet. Om det inte finns utresestämpel från det senast besökta landet, kan ecuadorianska tjänstemän inte ge en inresestämpel och inträde kommer att nekas.

Covid-19 inresebestämmelser 

Från och med den 20 oktober 2022 är det inte längre krav på att uppvisa vaccinbevis eller negativt covid-test för inresa till Ecuador eller Galapagos. 

Det är fortsatt obligatoriskt att fylla i en hälsodeklaration innan inresa. Klicka på följande länk för att komma till hälsodeklarationen: länk.

Senast uppdaterad 11 jan 2024, 13.33