• Svenska

Om utlandet Colombia

In- och utresebestämmelser

Myndigheterna i det land du reser till är ansvarig för att införa och verkställa inreseregler. Vid frågor om inresebestämmelser rekommenderar vi att du kontaktar den colombianska ambassaden i Sverige. Överväg även att kontrollera med ditt reseföretag att dina resehandlingar uppfyller kraven för inresa.

Information om Covid-19

Resenärer uppmanas att hålla sig informerade om situationen där de befinner sig genom bland annat lokal myndigheters hemsidor.

För information angående smittspridningen i Colombia; World Health Organization.

Särskilda inresebestämmelser

Kommersiell flygtrafik är öppen i Colombia. Även Colombias havs-, land- och flodgränser är öppna för inresa.

För inresa till Colombia gäller: 

 • Mellan 24 - 1 timmar innan avresa ska ett digitalt formulär "Check Mig" fyllas i på Migración Colombias hemsida. En bekräftelse kommer skickas till angiven mejladress och ska visas upp vid ankomst till Colombia. Detta formulär behöver också fyllas i vid utresa från Colombia.
 • Användning av kirurgisk ansiktsmask är rekommenderat under hela resan för personer över 60 år och personer med underliggande sjukdomar, den rekommenderade modellen av ansiktsmask är N95. 

För utresa från Colombia krävs:

 • Mellan 24 - 1 timmar innan avresa ska ett digitalt formulär "Check Mig" fyllas i på Migración Colombias hemsida.
 • Passagerare som ska lämna Colombia behöver vara på plats på flygplatsen minst 3 timmar innan flygets avgång om inget annat anges av flygbolaget.
 • Resenären bör vara medveten om inreseregler för både destinationslandet samt land för mellanlandning, såsom karantän- eller testkrav.

Lokala restriktioner

 • Det är fortfarande obligatoriskt i hela landet att bära munskydd vid besök av sjukhus och vårdcentraler, inom äldreomsorgen samt rekommenderat inom all typ av kollektivtrafik.
 • Svenskar uppmanas att i förväg kolla upp vad som gäller i den stad/kommun i Colombia de planerat att besöka.
 • Regionala myndigheter kan besluta om lokala restriktioner med kort varsel.
 • Resenärer bör hålla sig uppdaterade med offentliga källor från relevant lokal myndighet, flygbolag samt lokal nyhetsrapportering.

Råd till svenska resenärer

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler samt vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Länkar och telefonnummer om covid-19 i Colombia

Ambassadens växel är öppen helgfri måndag till fredag
kl. 08.00-12.00 (lokal tid)
Telefonnummer +57-601-325 6100.

 • Colombias hälsomyndighet uppdaterar fortlöpande information om situationen.
 • Nationella hälsolinjen för information om Covid-19 från ditt område.

Generella in-och utresebestämmelser

För inresa i Colombia vid turistbesök (maximalt 90 dagar) krävs inte visum för svenska medborgare. Var noga med att se till att få in- och utresestämplar i passet för att undvika böter.

Du kan behöva uppvisa bevis på återresa eller vidareresa vid inresa till Colombia. Kontrollera de senaste inresereglerna med den colombianska ambassaden i Stockholm innan avresa.

Väl i Colombia kan vistelsen förlängas med upp till 90 dagar genom att ansöka hos migrationsmyndigheten, Migración Colombia. Som besökare tillåts en vistelse i Colombia i max 180 dagar under en tolvmånadersperiod.

Colombianska visum som gäller längre än 90 dagar måste registreras på migrationsmyndigheten (Migración Colombia) eller online inom 15 dagar efter ankomst till Colombia.

För att stanna länge samt för att kunna arbeta i Colombia kan ansökan om visum göras före eller efter inresa. Ansökan om visum kan antingen göras online via Colombias utrikesdepartements hemsida (Cancillería), eller på utrikesdepartementets huvudkontor i Bogotá.

Stanna inte längre än ditt visum tillåter, det innebär böter och risk för deportering, på egen bekostnad.

För inresa i Colombia krävs att passet är giltigt, helt och med ledig sida för stämpel. Passet måste vara giltigit under hela din vistelsetid i Colombia, det rekomenderas att passat är giltigt minst 6 månader från inresedatum. Dessutom bör resenären kunna redovisa sitt utresedatum, uppvisa en hotellbokning eller annan bostadsadress samt kunna bevisa ekonomisk solvens.

För information om vilken typ av inresetillstånd som krävs för icke turistrelaterade vistelser, till exempel vid tjänsteresa eller företagsbesök, kontakta Colombias ambassad i Stockholm eller migrationsmyndigheten i Colombia.

Vid resa till öarna San Andres, Providencia eller Santa Catalina, måste ett turistkort (särskild skatt) köpas på flygplatsen vid avresan. Turister som stannar kvar i mindre än 24 timmar och barn under sju år är undantagna. Kontrollera med flygbolaget innan resan vad som gäller.

Vaccination mot gula febern krävs för den som nyligen besökt ett land med risk för gula febern. Detta gäller även vid transit i ett sådant land. Det är viktigt att resenären kan uppvisa ett vaccinationskort eller annat intygande dokument vid inresa till Colombia. Resa till Colombia från till exempel Brasilien kan i princip nekas utan vaccinationsintyg.

Svenskar med colombianskt medborgarskap ska uppvisa sitt colombianska pass för in- och utresa (ID-kort är inte tillräckligt för att lämna landet). Enligt colombiansk lag ska personer som är födda i Colombia och som inte aktivt har sagt upp sitt colombianska medborgarskap visa upp sitt colombianska pass för in- och utresa. Detta trots att colombiansk lagstiftning före 1 januari 1991 inte tillät dubbla medborgarskap och att det finns personer som har förlorat sitt colombianska medborgarskap i samband med att de har beviljats svenskt medborgarskap. Personer som har förlorat sitt colombianska medborgarskap enligt svensk lagstiftning i samband med att de beviljats svenskt medborgarskap före 1 juli 2001, när Sverige inte tillät dubbla medborgarskap, kan också krävas på colombianskt pass så länge personen inte aktivt har avsagt sig sitt colombianska medborgarskap.

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Det är resenärens ansvar att tillse att inresan i Colombia sker i enlighet med landets bestämmelser. Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.

Resa med minderårig

Colombia kan kräva ett intyg för barn som reser ut ur landet med endast en vårdnadshavare. Vänligen ta kontakt med Colombias ambassad i Stockholm eller landets migrationsmyndighet, Migracíon Colombia, för vidare information.

Resa med receptbelagd medicin

Kontrollera med Colombias ambassad i Sverige om det finns några restriktioner för att ta med din receptbelagda medicin in i landet. Tänk på att vissa mediciner kan vara olagliga utomlands, och att det är vistelselandets lagar som gäller. Ta alltid med ett utskrivet recept från läkaren för den medicin du tar med dig. Om du ska resa med läkemedel som är narkotikaklassade är det viktigt att tänka på att särskilda intyg kan behövas.

Colombias ambassad i Stockholms hemsida: http://suecia.embajada.gov.co/

Colombias migrationsmyndighets hemsida: www.migracioncolombia.gov.co

För adopterade

Observera att enligt colombiansk lag kan personer som adopterats från Colombia från 1 januari 1991 och som inte har sagt upp sitt colombianska medborgarskap komma att behöva uppvisa colombianskt pass för in- och utresa i landet. Även adopterade före 1 januari 1991, när Colombia inte tillät dubbla medborgarskap, kan krävas på colombianskt pass ifall de inte kan bevisa att de förlorat det colombianska medborgarskapet i samband med att de fick svenskt medborgarskap. Ofta räcker det med att visa upp adoptionshandlingar för att kunna förklara situationen.

Senast uppdaterad 18 apr 2023, 14.19