• Svenska

Om utlandet Barbados

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 03 maj 2023, 05.01

Aktuella händelser

För tillfället finns inga aktuella händelser att rapportera.

Allmänna säkerhetsläget

Säkerheten är i allmänhet god och förhållandena trygga i turistområdena. Försiktighet bör visas vid besök i lokala barer och liknande ställen utanför turistområdena.

Naturförhållanden och katastrofer

Landet befinner sig längst österut i Karibien, men också ganska långt söderut så landet drabbas sällan av orkaner. Statistiskt sett ungefär en gång vart femtionde år. Orkansäsongen i Karibien pågår normalt från början på juni till slutet av november. Vulkanutbrott och jordbävningar förekommer i regionen.

För mer information och väderprognoser besök gärna dessa hemsidor:

US National Hurricane Center
Caribbean Disaster Emergency Management Agency
Accuweather
Caribbean news now

Terrorism

I normalfallet bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Om terrorism och hot utomlands.

Resa i landet

Aktuell turistinformation finns på Barbados officiella hemsida.

Den lokala valutan, Barbados-dollar, är fast knuten till den amerikanska dollarn och det finns bankomater för uttag. Men även den amerikanska dollarn är gångbar. Kreditkort accepteras vanligen.

Ambassaden & konsulat

Trafiksäkerhet

Landet har vänstertrafik. Registrerade taxibilar och större bussar är normalt säkra, medan mindre, privata "minivans" ofta är överfulla med mindre säkerhetsmedvetna förare.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten utgörs främst av småstölder och ficktjuveri. Allvarligare brott, inklusive våldtäkter, förekommer dock. Försiktighet ska alltid iakttas, även dagtid, och värdesaker bör låsas in på hotellet.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruk av marijuana är olagligt. 

Hälso- och sjukvård

Det finns ett större, allmänt sjukhus på ön, Queen Elisabeth Hospital som ligger i huvudstaden Bridgetown erbjuder förhållandevis god vård, men turister kan också få snabb och professionell vård hos privatläkare och kliniker mot ersättning. Det finns många bra apotek.

Om reseråd och vaccinationer på 1177 Vårdguiden.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till Barbados, eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De bättre sjukhusen tar inte ens emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förskottsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller någon medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För besked om eventuellt krav på inresevisering hänvisas till Barbados ambassad i London och till information på Barbados officiella hemsida.