• Svenska

Om utlandet Aruba

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande. Ladda gärna hem UD:s app Resklar innan du reser. Tillåt notiser. Då får du en notis om något oväntat inträffar.  

Senast uppdaterad 02 okt 2023, 09.57

Aktuella händelser

Lägesuppdatering Covid-19:

Smittotalet är lågt. Det finns inga lokala restriktioner. Man ska följa de grundläggande råden och hålla passande avstånd. Vissa etablissemang kan kräva munskydd. 

Länk till allmänna lokala hälsoråd.

För att få komma in på Aruba måste du uppfylla de inresevillkor som fastställts av Arubas regering. Länk till Arubas lokala regerings webbplats. 

Länk till information om digitalt immigrationskort.

Myndigheterna rekommenderar extra reseförsäkring som täcker covid-relaterade kostnader, men det är inte längre obligatoriskt. Länk till inresebestämmelser och mer information om den speciella COVID-19-försäkringen. Länk till mer information om du blir sjuk och misstänker COVID-19-infektion under din vistelse på Aruba (på engelska). Om du får akuta och mycket allvarliga besvär, ring: (+297) 280-0505.

Aruba har ett gratis informationsnummer om corona-situationen: 280-0101.

Besökare uppmanas att ladda hem appen "Aruba Health app" redan innan avresa. Länk till mer information om appen.

Länk till Arubas lokala regler.

Länk till Vanliga frågor.

 

Allmänna säkerhetsläget

Aruba har många turistanläggningar där säkerheten i allmänhet är god. Även i landet i övrigt är säkerheten tillfredsställande.

Terrorism

Under normala förhållanden bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Läs mer om terrorism och turism på Regeringens hemsida

Naturförhållanden och katastrofer

Aruba ligger utanför orkanbältet och risken för orkaner och tropiska stormar är därför inte överhängande. Det innebär dock inte att orkaner eller kraftiga oväder inte förekommer. I händelse av kraftigt oväder bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer.

För mer information om lokala väderförhållanden läs på: The National Hurricane Center 

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
För information om in- och utresebestämmelser till de karibiska delarna av kungadömet Nederländerna hänvisas till Nederländernas ambassad i Sverige eller nederländska myndigheter.  På hemsidan www.netherlandsandyou.nl finner du officiell information om inresebestämmelser.

Se även information från Aruba Tourist Board.

Hälso- och sjukvård

(se Aktuella händelser ovan för Covid-19 information).

Tillgången till sjukvård är god men standarden är något lägre än i Sverige. Det finns ett allmänt sjukhus och ett antal mindre kliniker på ön. Mera allvarliga sjukdomsfall kräver dock vanligen evakuering. För att köpa receptbelagd medicin på apotek krävs recept av lokal läkare.

Sedan en tid noteras förekomsten av virussjukdomar i Karibien. Sjukdomarna orsakas av ett virus som överförs till människa via Aedes-myggor. Myggorna kan sprida chikungunya, denguefeber och zikaviruset. Symptomen för chikungunya- och denguefeber är hög feber, huvudvärk, muskelvärk samt värk i lederna. Zikaviruset yttrar sig i mild febersjukdom med hudutslag och ibland ledvärk. Från tidigare utbrott i Polynesien och i Brasilien har det dock rapporterats att infektion med zikavirus kan leda till allvarliga neurologiska komplikationer såsom fall av mikrocefali och andra missbildningar hos foster samt vuxna fall med Guillain-Barrés syndrom (GBS).På grund av de nu misstänkta komplikationerna till infektionen är det extra viktigt att gravida kvinnor vidtar åtgärder för att skydda sig mot att bli infekterade av zikaviruset. Zika-viruset förekommer på Aruba.

Det bästa sättet att skydda sig mot de nämnda sjukdomarna är att undvika myggbett, till exempel genom att bära heltäckande kläder och att använda myggmedel. Till skillnad från många andra myggor är Aedes-myggorna aktiva även under dagtid.

För mer information, läs på Folkhälsomyndighetens hemsida om chikungunya, denguefeber och zikaviruset och på hemsidan för Euopeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar ( ECDC). Pan American Health Organization har också information på engelska om chikungunya, denguefeber och zikaviruset.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruk och innehav av narkotika är olagligt.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Smärre brottslighet, som ficktjuvar och stölder på stranden förekommer så lämna inte värdesaker obevakade. Försiktighet bör iakttas, särskilt nattetid och i mindre välbesökta områden. Värdesaker bör hållas inlåsta på hotellet.

Trafiksäkerhet

Landet har högertrafik. Större vägar är normalt i gott skick med vägskyltar på engelska. Körning nattetid kan vara farligt då djur kan vandra ut på vägarna. Vägförhållandena blir snabbt sämre vid regn. Det är lag på bilbälte både i fram- och baksäte och barn under 5 år ska sitta i bilbarnstol. Kör du motorcykel är det lag på att bära hjälm på Aruba. Registrerade taxibilar och större bussar är normalt säkra men saknar ofta taxametern, pris bör därför alltid förhandlas innan påbörjad resa.

Resa i landet

Det är enklast att ta sig runt i landet med bil, men kollektivtrafik finns i form av bussar och spårvagn. Större hotell kan även ha egen transportservice. Taxi går att få tag på, pris bör förhandlas om i förhand.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till Aruba, eller har kontrollerat att reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Genom reseförsäkringen kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De bättre sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förhandsbetalning eller besked om försäkring. Vid olycksfall ska du, eller en medresenär, genast kontakta försäkringsbolaget som kan ge sjukhuset en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

SOS International.

Övriga upplysningar

Nödnummer
Det allmänna nödnumret är 911.

Om olyckan är framme 
Vad kan ambassaden hjälpa dig med? Läs mer

Du kan även anmäla din utlandsvistelse till den s.k. "svensklistan". Uppgifterna används av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba Aruba.

Betala med kort/kontanter
Arubiska floriner och amerikanska dollar kan tas ut i lokala bankomater eller erhållas på hotellen. Amerikanska dollar fungerar som betalningsmedel i stort sett överallt på ön. Bankomater, hotell och större butiker accepterar MasterCard och VISA kort. American Express fungerar inte på Aruba. Kontantbetalning är praxis på många av de lite mindre inrättningarna, exempelvis på många restauranger och mindre butiker till följd av de höga avgifterna för den enskilde handlaren. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort.

Turistinformation om Aruba
Aruba Tourist Board

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer