Alternate Text

Sveriges ambassadLusaka, Zambia

Lokal tid 21:43

Timbuktu på musikutbyte i Zambia

20 dec 2023

Jason Diakité, känd under artistnamnet Timbuktu, tillsammans med jazzbandet MASAKA Trio, solosångerskan Esther Kirabo och organisationen Selam var på besök i Zambia i december.

”Jag är tacksam och glad över att få återvända till Afrika i samarbete med Selam och för första gången tillsammans med Esther Kirabo och MASAKA Trio. Det är en sorts diasporisk hemkomst för oss och en värdefull möjlighet att ta del av kultur och få kontakt med människorna i Kampala, Addis Abeba och Lusaka.” – säger Timbuktu.

Genomfördes med stöd av Sveriges ambassader i Uganda och Zambia

Gruppens Afrikaturné varade från 28 november till 3 december och under turnén höll artisterna medieframträdanden, workshops och uppträdde dessutom live med lokala artister i Kampala, Addis Abeba och Lusaka. Ambassaderna i Kampala och Lusaka arrangerade resan tillsammans med den svensk-etiopiska organisationen Selam.

Fokus på offentlig finansiering av kultursektorn i Lusaka

Besöket i Lusaka påbörjades med ett liveuppträdande på Alliance Française. Dagen efter anordnades ett rundabordssamtal av Selam och deras lokala partner People's Action for Accountability and Good Governance in Zambia (PAAGZ). Syftet med samtalet var att utforska möjligheter och utmaningar för att säkra offentlig finansiering för kultursektorn. Sveriges ambassadör Johan Hallenborg deltog i samtalet tillsammans med representanter från zambiska regeringen, civilsamhället och kultursektorn.

Samma dag hölls även en presskonferens där Timbuktu deltog tillsammans med zambiska artister. Dagen avslutades med en kulturmiddag tillsammans med zambiska artister på svenska residenset, där möjligheter och utmaningar inom musikindustrin diskuterades. Artisterna fick möjligheten att utbyta lärdomar från sina karriärer och dela med sig av sina erfarenheter som svensk eller zambisk artist. Artisterna visade även upp sin musik under en gemensam jamsession efter middagen.

Världen firar 50 år av hiphop

Besöket i Lusaka avslutades med en konsert tillsammans med zambiska hiphopartister. Konserten var ett bidrag till det världsvida firandet av 50 år av hiphop och visade upp den zambiska hiphopens framväxt och utveckling med både sång, bild och video. På scen med Timbuktu, Esther Kirabo och MASAKA Trio var totalt tio zambiska artister. Kvällen bjöd på en stor variation av framträdanden på svenska, engelska och några av de zambiska lokala språken. Över 700 personer kom för att uppleva denna unika mix av zambisk och svensk hiphop.

Timbuktu during hiphop concert in Zambia 2023

Ambassaden i Zambia är nöjd med besöket

Besöket blev en stor succé och utbytet har gynnat såväl svenska som zambiska artister. Sveriges ambassadör Johan Hallenborg betonar: ”Kultur bygger broar och skapar förståelse. Konstnärlig frihet är dessutom en grundläggande byggsten i demokratiska samhällen. Genom detta samarbete – konserter, rundabordssamtal och andra aktiviteter – vill vi både befästa den positiva Sverigebilden i Zambia och bidra till ett utbyte av erfarenheter och kunskaper kring kulturens roll i samhället.”

Senast uppdaterad 20 dec 2023, 10.40