Alternate Text

Sveriges ambassadLusaka, Zambia

Lokal tid 10:35

Första visningen av Hiphop dokumentären på svenska residenset

27 mar 2024

Den 1 mars 2024 visade Sveriges ambassad i Lusaka, i samarbete med Ku-Atenga Media, Time Machine och zambiska hiphop-artister, för första gången den efterlängtade dokumentären om den zambiska hiphopens utveckling genom tiden. Den 45 minuter långa dokumentären visades upp i det svenska residenset inför en publik bestående av artister och producenter, kulturprofiler och hiphop-fans.

Dokumentären belyser 50-årsfirandet av hiphop i Zambia, vilket firades med en konsert den 2 december 2023 på Music Club i East Park Mall, Lusaka. Under firandet samlades svenska och zambiska musiker för att berätta om hiphopens betydelsefulla historia samt dess djupgående inflytande på den zambiska kulturen.

Den exklusiva konserten innehöll ett kreativt kulturutbyte och uppträdanden av den Grammy-belönade svenska hiphop-artisten Jason "Timbuktu" Diakité tillsammans med Esther och Masaka Trio, och en rad olika uppskattade zambiska hiphop-artister, som Macky2, Slap Dee, Shimasta, Jay Rox, Cleo Ice Queen, Natasha Chansa, Killa och Legend'son som delade sina perspektiv på hiphopens utveckling i Zambia.

Filmvisningen följdes av en paneldiskussion ledd av Magnus Mando, där representanter från den svenska ambassaden, Ku-Atenga Media och ministeriet för ungdom, konst och idrott samt artisten Shimasta och Time Machines grundare Duncan Sodala deltog. De diskuterade processerna bakom både konserten och dokumentären, liksom vikten av att fira kulturella utbyten och den väsentliga roll som ministeriet för ungdom, konst och idrott har inom Zambias musiksektor.

Dokumentären är nu tillgänglig för allmänheten och kan hittas på SlamDunkRecordsTV:s YouTubekanal via följande länk: https://youtu.be/Ug8Gl69eg5I?feature=shared

Senast uppdaterad 27 mar 2024, 14.21