Alternate Text

Sveriges ambassadLusaka, Zambia

Lokal tid 19:16

Ambassadörens första resa till provinsen Luapula

01 aug 2023

Under veckan 26–30 juli, reste Ambassadör Hallenborg till provinsen Luapula i sällskap av en svensk delegation.

Besöket var ambassadörens första i provinsen som ligger i norra delarna av Zambia. Delegationen påbörjade sin resa i provinsens huvudstad Mansa för att utföra en artighetsvisit hos provinsens ständiga sekreterare samt hos borgmästaren. Efter dessa besök så följde en diskussion med borgmästaren och rådsmedlemmar gällande utvecklingsfonder för valkretsar (Constituency Development Fund; CDF) tillsammans med ambassadens partnerorganisation Action Aid Zambia.

På torsdagen besökte Ambassadören och civilsamhällesorganisationerna Civil Society for Poverty Reduction och Care for Nature Zambia en mangangruva tillsammans med representanter från den nationella gruvbyrån. Under besöket så visades det upp goda exempel på hur man kan arbeta med lokala samhällen, hur man kommer till rätta med barnarbete och hur man stärker hållbarhet ur ett miljöperspektiv.

Nästkommande dag välkomnade FN:s Flyktingorgan (UNHCR) delegationen till en bosättning i Mantapala, ett flyktingläger som etablerades 2018 för att ge flyktingar från Demokratiska Republiken Kongo (DRK) som korsat gränsen till Zambia via Luapula eller andra vägar i norr en plats att bo. Dagens program innehöll ett besök ett One-Stop Centre för könsbaserat våld, möjlighet att interagera med Gender Club in School, och möten med Refugee Central Committee.

En av resans höjdpunkter inträffade på lördagen – den traditionella ceremonin Mutumboko i Mwansabombwe. Det är den största festivalen i Luapula provinsen och firas årligen i juli. Eventen involverade ett uppförande av Luba Lundas migration samt erövring av dalen som folkstammens hövdingarna gjort tidigare i historien.

Senast uppdaterad 02 aug 2023, 08.15