Sveriges residens i New York

Sveriges residens i New York ligger på 600 Park Avenue, i hörnet av Park Avenue och East 64th Street på Manhattan. Den köptes av Sveriges regering år 1946 och har sedan dess varit bostad för svenska generalkonsuler och även för några av de svenska FN-ambassadörerna.

Huset byggdes 1911 som ett enfamiljshus i brittisk-influerad italiensk renässansstil. Det är beläget inom Upper East Side historic district  och kulturmärkt.

Residenset utgör en viktig del av generalkonsulatets främjandeverksamhet. I husets representationsdel  (matsal, salong och en foajé på bottenvåningen, samt bibliotek och mindre matsal på övre våningen), arrangeras paneldiskussioner, seminarier, nätverksmottagningar och måltider, allt i syfte att främja Sverige och svenska intressen.  

Hållbarhet är en prioritet för arbetet i residenset. Lokala och ekologiska produkter används i möjligaste mån, återvinning är en självklarhet och det pågår ett ständigt arbete för att hitta sätt att driva verksamheten så resurssnålt sätt som möjligt.  

Residenset är för närvarande bostad för generalkonsul Camilla Mellander och har två heltidsanställda - husföreståndare Joanne Reyes och kock Simon Richtman.

Senast uppdaterad 18 sep 2023, 14.13