Bostad, försäkring och bankkonto

Bostad

Bostad i London och andra stora städer i Storbritannien är ofta dyrt. Det är vanligt att dela boende, i synnerhet för ungdomar och studenter. Reglerna är omfattande och det är viktigt att vara påläst och försiktig. Köp eller hyr aldrig en bostad utan att personligen ha sett den på förhand.

Mer information om att hyra bostad
Mer information om att köpa bostad

Bankkonto

Det kan ta tid att skaffa ett bankkonto i Storbritannien. I Storbritannien finns ingen motsvarighet till den svenska folkbokföringen så bankerna vill ofta se olika dokument, exempelvis en elräkning eller ett hyreskontrakt, för att styrka en kunds varaktighet i landet. Som nyinflyttad kan det vara svårt att uppvisa dessa dokument, försök att förklara och fråga om andra dokument kan komma ifråga. Det är inte ovanligt att olika banker har olika tillvägagångssätt och bedömer dokument olika.

Försäkring

Försäkringar i Storbritannien skiljer sig i vissa fall från svenska försäkringar, till exempel finns det ingen direkt motsvarighet till den svenska hemförsäkringen. Innan du tecknar en försäkring kan det vara klokt att rådgöra med till exempel arbetskamrater eller vänner. Citizen's Advice Bureau erbjuder allmänna råd om försäkringar.

Senast uppdaterad 01 jul 2021, 08.21