Ny åldersgräns för familjeanknytningar

30 nov 2023

För att Migrationsverket ska kunna bevilja ett uppehållstillstånd till en person som ansöker om att flytta till sin make, maka eller sambo, behöver både personen som redan bor i Sverige och den som ansöker om uppehållstillstånd vara minst 21 år gamla. Tidigare var den lägsta åldern 18 år. De nya reglerna träder i kraft den 1 december 2023.

Sveriges riksdag har beslutat om ändringar i utlänningslagen som påverkar personer som ansöker om uppehållstillstånd för att flytta till sin familj eller annan anhörig i Sverige. De nya reglerna träder i kraft den 1 december 2023. 

Personer som har ett pågående ärende hos Migrationsverket kommer att få beslut enligt de nya reglerna. Det gäller även om man har lämnat in sin ansökan innan riksdagen beslutade om ändringarna.

Det kan i vissa fall finnas omständigheter som gör att uppehållstillstånd kan beviljas för personer under 21 år. En sådan omständighet kan till exempel vara ett gemensamt barn.

Allmänt sagt kommer e-ansökningstjänsten inte att vara tillgänglig om någon i paret är under 21 år. De måste i stället lämna in en pappersansökan, men denna ansökan kommer att beviljas endast i undantagsfall.

Senast uppdaterad 30 nov 2023, 12.27