Mänskliga rättigheter i fokus när Mando Diao uppträdde i Belgrad!

12 dec 2018

Sveriges ambassad i Belgrad stod tillsammans med det svenska indie-rock bandet Mando Diao upp för mänskliga rättigheter!

I samband med 70-årsdagen för FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna arrangerade den svenska ambassaden ett event för att inspirera fler till att stå upp för mänskliga rättigheter. Eventet arrangerades som en Meet and Greet timmarna före konserten som ägde rum den 7 december. Under spelningen uppmärksammade också bandet publiken om vikten av att stå upp för mänskliga rättigheter.


Det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter varje dag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att göra världen till en lite bättre plats", sa Joachim Wearn, biträdande myndighetschefen vid Sveriges ambassad i Belgrad.

Mando Diao tog budskapet #Standup4humanrights vidare till konserten och tillägnade en låt åt firandet av mänskliga rättigheter 70 år.

"Glöm inte att stå upp för mänskliga rättigheter, det är mycket viktigt. Jag ska nu därför sjunga en fredlig och stillsam sång" sa Mando Diaos sångare Björn Dixgård och sjöng bandets låt "Ochrasy".

Publiken kunde under låten lyssna till några tänkvärda textrader om världen utanför fönstret och känslan av vikten att stå upp för mänskliga rättigheter förstärkes av att det mörka publikhavet lystes upp av ficklampor. Ljuset som spreds över arenan skapade en känsla av gemenskap och samhörighet.

Målet med att uppmärksamma mänskliga rättigheter i kombination med musik var att nå ut med budskapet #StandUp4HumanRights till en bredare publik. Ledorden för satsningen var, som Wearn nämnde "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att göra världen till en lite bättre plats" och för att leva upp till ledorden behöver budskapet om att stå upp för mänskliga rättigheter nå ut till fler, helst till alla.

Senast uppdaterad 12 dec 2018, 09.30