Democracy Defender Award” till engagemang för demokratisk utveckling i Serbien

Priset inrättades av ett antal OSSE-delegationer och delades ut den 16 mars på Schwedenhaus i Wien med syfte att lyfta fram en person eller organisation som har bidragit till att utöka det demokratiska utrymmet i OSSE-regionen. "Democracy Defender Award" gick i år till "The Center for Research, Transparency and Accountability" (CRTA) för enastående engagemang för Serbiens pågående demokratiska utveckling.

CRTA består av en grupp aktivister och journalister och arbetar aktivt med både medborgare och institutioner med bland annat valövervakning samt genom övervakning och ansvarsutkrävande av offentliga institutioner i Serbien.

Priset delades ut för tredje året i rad och prisutdelningen föregicks av en paneldiskussion om "Demokrati i den digitala tidsåldern" med Raša Nedeljkov, programdirektör CRTA, Hajo Boomgaarden, professor för kommunikationsvetenskapliga institutionen för kommunikation, universitetet i Wien och Barbara Trionfi, verkställande direktör, International Press Institute. Diskussionen modererades Lotte Leicht, Human Rights Watch. Kritiskt tänkande och försvar av yttrande- och mediefriheten framhölls som viktiga frågor.

Vukosava Crnjanski, grundare och direktör för CRTA, tog emot priser å organisationens vägnar. Gratulationstalet hölls via videolänk av förra årets vinnare, den ryska valövervakningsorganisationen Golos Movement, representerad av medordförande Jurij Gurman.

Evenemanget fick stor uppmärksamhet på sociala medier och med hashtaggen #DemAward18 på Twitter.

Sveriges ständiga delegation till OSCE stod värd för alla delar av programmet Democracy Defender Award på Schwedenhaus. Arrangemanget i sin helhet var en gemensam insats av åtta likasinnade OSSE-delegationer, därtill med stöd från ytterligare sjutton andra.

Senast uppdaterad 19 mar 2018, 22.52