Information till svenskar i Ryssland

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ryssland.

Det allmänna säkerhetsläget i regionen har försämrats. Svenskar som befinner sig i Ryssland uppmanas att följa händelseutvecklingen via internationell massmedia och ambassadens reseinformation, skriva upp sig på svensklistan och ladda ner appen UD Resklar. Glöm inte att avregistrera dig från listan när du lämnar landet.

Kontrollera att ditt pass är giltigt.

Luftrummet i Ryssland och omkringliggande länder har stängts eller begränsats för flyg från Ryssland. Det kan därför vara betydligt svårare för de som planerar att lämna landet att hitta transportalternativ. Om du befinner dig i Ryssland kan det vara bra att omgånde se över hemresemöjligheter.

Det går inte längre att använda utländska betalkort i kortterminaler och inte heller att ta ut kontanter i bankomater med dessa.

Ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd.

Gränsövergångar

 • Finland

Gränsen mellan Ryssland och Finland är endast öppen för passage vid Raja-Jooseppi.

För detaljerad och uppdaterad information, kontakta den finska gränspolisen

 • Lettland

De två gränsövergångarna mellan Ryssland och Lettland vid Ubylinka-Grebneva och Burachki-Terehovo  är öppna dygnet runt för EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd i ett EU-land. Möjligheten till kollektivtransport över den lettiska gränsen är begränsad och egen bil rekommenderas. För mer information, kontakta den lettiska gränspolisen

 • Estland

Gränsövergången mellan Ryssland och Estland vid Ivangorod-Narva kommer att stänga för biltrafik under våren, men kommer att vara öppen för gående. Undersök möjligheten att passera med bil. Shumilkino-Luhamaa samt Pechory-Koidula är öppna för EU-medborgare dygnet runt. För detaljerad och uppdaterad information kontakta den estniska gränspolisen

 • Litauen

De två gränsövergångarna från Kaliningrad till Litauen (Sovetsk-Panemuné och Cernyshevskoe - Kybartai) är öppna dygnet runt för EU-medborgare. Läs mer Отменены ограничения на въезд иностранцев в Литовскую Республику | Новости | Министерство иностранных дел Литовской Республики (mfa.lt)

 • Norge

Storskogs/Borisoglebsks gränsövergång är öppen dagtid (08.00-15.00 norsk tid/10.00-17.00 rysk tid) för EU-medborgare.  Passage över den rysk-norska gränsen får i normalfallet ej ske till fots. För information hänvisas till Polisen Storskog grenseovergangssted – Politiet.no

  Busstrafik

  Om du saknar egen bil och önskar korsa gränsen till Finland eller Estland, kan till exempel följande buss-/transportbolag kontaktas: www.luxexpress.eu (Estland och Finland), www.ecolines.net (Estland och Finland), en.hh-kuriiri.fi (Finland), bus.sovavto.ru (Finland), skandinavia.spb.ru (Finland).

  Flygtrafik

  Enligt officiella ryska uppgifter har elva flygplatser i södra Ryssland tillfälligt stängts. De aktuella flygplatserna finns på följande orter: Rostov-na-donu, Krasnodar, Anapa, Gelendzjik, Elista, Belgorod, Brjansk, Kursk, Lipetsk, Voronezj och Simferopol (på illegalt annekterade Krim). 

  Flygtrafik mellan Moskva och ett antal orter i södra Ryssland har dirigerats om till andra flygplatser, bland annat Sotji.

   

  Senast uppdaterad 23 nov 2023, 10.24