Information till svenskar i Ryssland

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ryssland.

Det allmänna säkerhetsläget i regionen har försämrats. Svenskar som befinner sig i Ryssland uppmanas att följa händelseutvecklingen via internationell massmedia och ambassadens reseinformation, skriva upp sig på svensklistan och ladda ner appen UD Resklar. Glöm inte att avregistrera dig från listan när du lämnar landet.

Kontrollera att ditt pass är giltigt.

Luftrummet i Ryssland och omkringliggande länder har stängts eller begränsats för flyg från Ryssland. Det kan därför vara betydligt svårare för de som planerar att lämna landet att hitta transportalternativ. Om du befinner dig i Ryssland kan det vara bra att omgånde se över hemresemöjligheter.

Det går inte längre att använda utländska betalkort i kortterminaler och inte heller att ta ut kontanter i bankomater med dessa.

Ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd.

Gränsövergångar

  • Finland

Det finns ingen öppen gräns landvägen mellan Ryssland och Finland från 1 december 2023.

För detaljerad och uppdaterad information, kontakta den finska gränspolisen

  • Lettland

De två gränsövergångarna mellan Ryssland och Lettland vid Ubylinka-Grebneva och Burachki-Terehovo  är öppna dygnet runt för EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd i ett EU-land. Möjligheten till kollektivtransport över den lettiska gränsen är begränsad och egen bil rekommenderas. För mer information, kontakta den lettiska gränspolisen

  • Estland

1 februari 2023 stänger gränsen vid Narva för biltrafik för reparation för en period av ett par år. Man kan promenera över gränsen vid Narva, men inte åka bil.

Två övergångar kommer att hållas öppna – Luhamaa och Koidula. Koidula är mycket liten och det finns ingen veterinärkontroll på ryska sidan så det går inte att passera där med djur eller att ta med sig mat (inte ens för privat bruk). Mer information https://www.politsei.ee/en/border-crossing-points

Bilar med ryska registreringsskyltar kan inte korsa gränsen. Mer information på Estonian Government crisis updates och på Estonian Tax and Customs Board.

Svenska medborgare kan resa in I Estland, men andra regler gäller för ryska medborgare. Mer information.

  • Norge

Storskogs/Borisoglebsks gränsövergång är öppen dagtid (08.00-15.00 norsk tid/10.00-17.00 rysk tid) för EU-medborgare.  Passage över den rysk-norska gränsen får i normalfallet ej ske till fots. För information hänvisas till Polisen Storskog grenseovergangssted – Politiet.no

  • Polen

Det går att passera den rysk-polska gränsen vid Bagrationovsk-Bezledy och Mamonovo-Grzechotki, den polsk-belaruziska gränsen vid Brest-Terespol. Enbart med bil.

Information endast på ryska: Приграничное движение Россия-Польша и таможенные вопросы (mid.ru)

Gränsövergångarna mellan Ryssland och Polen vid Grzechotki och Bezledy är öppna. För detaljerad och uppdaterad information kontakta granica.gov.pl

Busstrafik

Om du saknar egen bil och önskar korsa gränsen till Finland eller Estland, kan till exempel följande buss-/transportbolag kontaktas: www.luxexpress.eu (Estland och Finland), www.ecolines.net (Estland och Finland), en.hh-kuriiri.fi (Finland), bus.sovavto.ru (Finland), skandinavia.spb.ru (Finland).

Flygtrafik

Enligt officiella ryska uppgifter har elva flygplatser i södra Ryssland tillfälligt stängts. De aktuella flygplatserna finns på följande orter: Rostov-na-donu, Krasnodar, Anapa, Gelendzjik, Elista, Belgorod, Brjansk, Kursk, Lipetsk, Voronezj och Simferopol (på illegalt annekterade Krim). 

Flygtrafik mellan Moskva och ett antal orter i södra Ryssland har dirigerats om till andra flygplatser, bland annat Sotji.

 

Senast uppdaterad 19 apr 2024, 11.10