Är du i Pakistan och vill rösta i EU-valet 2024?

15 apr 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Personer som är bosatta utomlands eller befinner sig utomlands vid de allmänna valen kan förtidsrösta från utlandet.

Förtidsrösta från utlandet vid årets val

Om du befinner dig i Pakistan kan du förtidsrösta. Du kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassaden. 

För att brevrösta behövs brevröstningsmaterial som går att hämta från ambassaden, generlkonsulatet och honorärkonsulaten. Personer som inte längre är folkbokförda i Sverige men som finns kvar i röstlängden får brevröstningsmaterial skickat till sin adress i utlandet tillsammans med ett utlandsröstkort.

Vill du brevrösta från utlandet får du skicka brevrösten tidigast den 25 april 2024 och den måste skickas från utlandet för att den ska bli giltig. Glöm inte porto!

Du kommer att kunna förtidsrösta på ambassaden, datum och tider publiceras inom kort. Hör gärna av dig till oss på e-post om du undrar något; ambassaden.islamabad@gov.se.

Utlandssvenskar behöver anmäla sig till röstlängden vart tionde år

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet, men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsval och valet till Europaparlamentet. Medborgare i något av EU:s medlemsländer har även rösträtt till Europaparlamentet om de är folkbokförda i Sverige och har anmält sig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. Det gäller oavsett om du röstat i något val.

Anmäl dig till röstlängden

För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skicka in den till Skatteverket.

Blankett anmälan till röstlängden på Skatteverkets webbplats.

En brevröst från utlandet alternativt en röst via ambassad eller konsulat i utlandet räknas som en ny anmälan till röstlängden. Rösten räknas i det aktuella valet om den kommer in senast dagen före valdagen.

Läs mer om att förtidsrösta från utlandet på Valmyndighetens hemsida.

Rösta i Islamabad

Ambassaden i Islamabad tar emot röster vid två tillfällen. 

Den 19 maj kl. 12-16 och den 29 maj kl. 09-17 på Serena Hotel i Islamabad, Gulmit boardroom.

Du kan med fördel anmäla ditt intresse för att komma och rösta till ambassaden.islamabad@gov.se  

Senast uppdaterad 15 apr 2024, 17.04