Alternate Text

Sveriges delegationOSSE, Wien

Lokal tid 11:58

Säkerhetsdialog, bokpresentation och paneldiskussion om UNSCR 1325

02 nov 2018

Den 31 oktober 2000 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om Kvinnor, fred och säkerhet. Sedan dess har det antagits åtta efterföljande resolutioner som tillsammans utgör den internationella agendan för Kvinnor, Fred och Säkerhet. Onsdagen 31 oktober 2018 markerade 18-årsdagen för resolutionens antagande och för att uppmärksamma detta anordnade det svenska ordförandeskapet i Forumet för säkerhetssamarbete (FSC) en heldag med evenemang kopplade till resolutionen. Dagen inleddes med en specialsession i FSC om resolutionen, som följdes av en bokrelease för OSSE:s nya handbok om gender i militära operationer. Avslutningsvis hölls ett sidoevent på temat - Militära befälhavares roll i att motverka sexuellt och könsbaserat våld.

Resolutionen är unik och var den första som betonade kvinnors och flickors utsatthet i konflikter. 1325 formulerar FN:s målsättning för kvinnors ökade deltagande i att förebygga, hantera och lösa konflikter, samt inom fredsförebyggande och återuppbyggande arbete efter konflikt. Vidare uppmärksammar resolutionen även behovet av att utgå från kvinnors och mäns, flickors och pojkars olika behov och perspektiv i konfliktlösning. I resolutionen beskrivs jämställdhet vara en viktig del i att bygga fredliga och demokratiska samhällen och kvinnors ökade deltagande lyfts fram som en förutsättning för att nå hållbar internationell fred och säkerhet.

Sverige har en stark global roll inom genderfrågor och för en feministisk utrikespolitik. Frågorna är en nationell likväl som internationell prioritering för Sverige. Under Sveriges tid som icke-permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har de två prioriteringarna varit konfliktlösning och kvinnor, fred och säkerhet. Genom att lyfta in 1325 som tema i FSC, ett av de två beslutande organen i OSSE, öppnade Sverige upp för en dialog om hur deltagarstaterna arbetar med resolutionens implementering. Deltagarstaterna bidrog till dialogen med självrannsakande inlägg och erfarenhetsutbyte, där de konstaterade att det fortfarande finns mycket att göra.

Lika deltagande för kvinnor och män i såväl politiska som militära sammanhang pekades ut som en oerhört viktig aspekt för fred och säkerhet. För att belysa det faktum att OSSE fortfarande har en bra bit kvar dit, lyfte ambassadör Ulrika Funered i sitt öppningsanförande fram att kvinnor fortfarande är underrepresenterade bland representanterna i OSSE:s två beslutande forum: Permanenta rådet (PC) och FSC. För att illustrera detta hade de 18 kvinnliga ambassadörerna som är ackrediterade till OSSE spelat in en video, som kan ses här.

Dagen till ära hade FSC en duo som huvudtalare, där brigadgeneral David Eastman och överstelöjtnant Rachel Grimes delade på uppdraget att presentera Storbritanniens erfarenheter från arbetet med resolutionen på strategisk, operationell och taktisk nivå inom militär verksamhet. Brigadgeneral Eastman fokuserade på generella riktlinjer inom försvaret samt planering, framgångar och målsättningar med implementeringen av resolutionen. Överstelöjtnant Grimes delade med sig av personliga erfarenheter från att arbeta med 1325 i militär fältverksamhet och i fredsbevarande operationer.

Kapten Inna Zavorotko, född 1992 i Ukraina, gav utifrån personliga erfarenheter en stark presentation om kvinnor som deltar i Ukrainas försvarsmakt och i försvaret av Ukrainas territoriella integritet gentemot den ryska aggressionen. Hennes erfarenheter från att arbeta sida vid sida med unga kvinnor i det ukrainska försvaret var ett nytt perspektiv på konflikten för många i forumet. Kapten Zavorotko förklarade implementeringsprojektet i Ukraina för resolutionen och beskrev svårigheterna med att driva arbetet framåt och samtidigt möta ett väpnat angrepp. Förståelse för resolutionen måste fungera som ett rinnande vatten i fredstid för att ge verkan i kris eller krig, förklarade kapten Zavorotko.

Dagens sista talare kapten Lotta Ekvall, författare till OSSE:s första handbok om Gender in military operations presenterade sitt arbete med bokens framtagande. Efter mötet anordnade Sverige en lunch med bokrelease för den nya och efterlängtade boken, som är ett konkret och mätbart resultat av framstegen inom OSSE:s arbete med gender. Handboken togs emot mycket positivt och flera deltagarstater uttryckte intresse för återkoppling efter att den börjat användas av personal ute i den verksamhet den är ämnad för.

På eftermiddagen stod Sverige värd för en paneldiskussion tillsammans med ODIHR på temat – Militära befälhavares roll i att motverka sexuellt och könsbaserat våld. Ambassadör Ulrika Funered inledde med ett öppningsanförande där hon refererade till årets mottagare av Nobels fredspris, Dr. Denis Mukwege och Nadia Murad, samt noterade det momentum som nu förelåg för att göra framsteg i kampen mot sexuellt och könsbaserat våld. Paneldiskussionen drog ett stort antal besökare och gav upphov till en livlig och viktig debatt kring hur man kan förebygga och motverka denna fruktansvärda företeelse. FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 fördömer konfliktrelaterat sexuellt våld och understryker FN-staternas ansvar att motverka straffrihet för sådant våld som utgör brott mot mänskligheten.

Senast uppdaterad 02 nov 2018, 14.46