Alternate Text

Sveriges delegationOSSE, Wien

Lokal tid 05:30

Jan Eliasson i videointervju med OSSE

05 nov 2018

Sveriges ordförandeskap i Forumet för säkerhetssamarbete, ett av OSSE:s två beslutande organ, närmar sig halvtid och den 17 oktober anordnades en högaktuell säkerhetsdialog om icke-spridning av massförstörelsevapen till icke-statliga aktörer – med Jan Eliasson som huvudtalare. I samband med besöket passade OSSE-sekretariatet på att spela in en videointervju, där Eliasson gav sin syn på bland annat de stora utmaningar och möjligheter världen står inför, de senaste utvecklingarna inom konfliktförebyggande och medling samt vikten av internationellt och regionalt samarbete.

Världen står idag inför stora, och i vissa fall existentiella utmaningar, såsom pågående och utdragna konflikter, klimathotet samt det hårdnande politiska debattklimatet och den ökade polariseringen – inklusive i världens demokratier.
För att möta utmaningarna krävs det att vi inte missar de möjligheter som ligger oss till hands, nämligen det fortsatta arbetet med att stärka kvinnors ställning i världen, inkludera unga människor i de demokratiska processerna, betona vikten av kunskap och utbildning samt fortsätta stå upp för internationellt samarbete och diplomati. 
”Kvinnors roll, vilket jag ser som ett av de största löftena i historien, att kvinnor kommer att få uppleva fullständig jämställdhet, äntligen, för första gången i historien”, underströk Eliasson som ett särskilt viktigt hopp inför framtiden.
Eliasson varnade samtidigt för att missa möjligheten att ta tillvara på unga människors idealism och att inte inkludera dem i de demokratiska processerna:
”Vi måste lära oss att inte bara arbeta för unga människor, utan vi måste lära oss att arbeta med unga människor. Om vi inte tar möjligheten att kanalisera in unga människors idéer, aspirationer och drömmar i våra samhällen kommer vi få en generation som inte längre accepterar de institutioner vi har byggt upp”.
Trots orosmolnen såg Eliasson fortfarande relativt ljust på framtiden: ”Som ni märker har jag fyra anledningar till hopp och endast tre till oro, så jag är fortfarande en optimist, om än en mer bekymrad sådan”, sammanfattade Eliasson sin världssyn.
Hela intervjun finns tillgänglig på Sipris You Tube-kanal.

 

Senast uppdaterad 05 nov 2018, 11.40