Alternate Text

Sveriges delegationOSSE, Wien

Lokal tid 06:58

”Democracy Defender Award” till engagemang för demokratisk utveckling i Serbien

15 mar 2018

Den 16 mars utdelades för tredje året i rad Democracy Defender Award i de svenska representationslokalerna Schwedenhaus i Wien. Priset är en hedersutmärkelse instiftad av en grupp OSSE-delegationer för att lyfta fram en person eller organisation som genom sitt engagemang har bidragit till att vidga det demokratiska utrymmet i OSSE-regionen.

Årets pristagare, den serbiska organisationen "Center for Research, Transparency and Accountability" (CRTA), erhöll utmärkelsen för sitt arbete med ansvarsutkrävande i förhållande till politiker och tjänstemän. Bland annat driver CRTA webbinstrumentet Istinomer/”sanningsmätaren” och genomför valövervakning. CRTA företräddes vid ceremonin av Vukosava Crnjanski, organisationens grundare och direktör. I sitt tacktal betonade Vukosava oron över det krympande utrymmet för civilsamhället, och att demokratiarbetet krävde gemensamma långsiktiga insatser. Gratulationstalet hölls via videolänk av förra årets pristagare, den ryska valövervakningsorganisationen Rörelsen Golos, representerad av medordföranden Roman Udot.

Prisceremonin föregicks av en paneldiskussion som i år hölls på temat demokrati i den digitala tidsåldern som modererades av Europachefen på Human Rights Watch, Lotte Leicht. I panelen deltog Raša Nedeljkov, programdirektör på CRTA, Hajo Boomgaarden, professor på kommunikationsvetenskapliga institutionen vid Wiens universitet samt Barbara Trionfi, verkställande direktör på International Press Institute. Kritiskt tänkande och försvar av yttrande- och mediefriheten framhölls som viktiga frågor i värnandet av demokratin.

Sveriges OSSE-delegation stod som värd för samtliga delar av programmet samt en efterföljande lunch. Evenemanget i sin helhet var ett gemensamt arrangemang av åtta OSSE-delegationer (Kanada, Danmark, Montenegro, Nederländerna, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA), därtill med stöd (co-sponsring) från ytterligare sjutton stycken. Omkring 70 personer, inklusive flera medierepresentanter, närvarade. Evenemanget kunde följas via Twitter under hashtaggen #DemAward18.

Senast uppdaterad 29 mar 2018, 15.09