Alternate Text

Sveriges delegationOSSE, Wien

Lokal tid 05:36

Democracy Defender Award 2020

30 apr 2021

Den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna tog i veckan emot 2020 års Democracy Defenders Award. Priset som skulle ha delats ut redan i fjol fick till sist delas ut genom en virtuell prisceremoni. Deltagarna vid ceremonin fick även ta del av en engagerande paneldiskussion om desinformation och gender.

Den 28 april delades utmärkelsen Democracy Defender Award ut för femte gången. Priset är en hedersutmärkelse instiftad av en grupp likasinnade länders OSSE-delegationer i Wien med syfte att lyfta fram en person eller en organisation som bidragit till att bredda det demokratiska utrymmet i OSSE-regionen. Priset tilldelades den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna för dess arbete med att försvara mänskliga rättigheter i Belarus och bygga ett rättvist, fritt och demokratiskt samhälle. I prisutdelningstalet, som hölls av Danmarks OSSE-ambassadör, uppmärksammades Vjasnas kamp för fria och rättvisa val och Vjasnas modiga arbete till försvar för mötesfriheten och för ett samhälle utan tortyr och övergrepp.

Vjasna tilldelades utmärkelsen redan i mars 2020, men på grund av COVID19-pandemin kunde en ceremoni på plats i Schwedenhaus i Wien inte äga rum vid det tillfälletDå pandemiläget satte stopp för en prisceremoni på plats i Wien även i år,  ägde evenemanget istället rum online.

Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski och vice ordförande Valiantsin Stefanovitj deltog via länk från Minsk, där Ales Bjaljatski tog emot utmärkelsen på Sveriges ambassad. Även 2019 års pristagare, den armeniska civilsamhällesorganisationen Union of Informed Citizens (UIC) representerad av Daniel Ioannysian, deltog också vid evenemanget och framförde sina hälsningar och sitt stöd till Vjasna.

Prisutdelningen föregicks av en paneldiskussion på temat desinformation utifrån ett genderperspektiv och vad som kan göras för att motverka det. Panelen bestod av Lucina Di Meco, jämställdhetsexpert och medgrundare till #ShePersisted Global – ett internationellt initiativ för att motverka desinformation och online-attacker riktade mot kvinnliga politiker, Alexandra Pavliuc, doktorand vid Oxford Internet Institute, samt Irena Hadžiabdić, medlem i Bosnien-Hercegovinas centrala valkommission. Paneldiskussionen modererades av Gulnara Achundova, från organisationen International Media Support.

I paneldiskussionen lyftes bland annat den negativa inverkan som desinformationskampanjer och hatpropaganda har på demokratin och hur desinformation och smutskastning i sociala medier ofta är särskilt utstuderad gentemot kvinnor med syfte att underminera deras trovärdighet och få dem att avstå från att delta i det politiska livet.

Evenemanget livestreamades och uppmärksammades brett på sociala medier under hashtagen #DemAward20.

Sveriges OSSE-ambassadör Ulrika Funered stod värd för evenemanget och deltog via länk från Schwedenhaus. Arrangörer var de åtta likasinnade OSSE-delegationerna bakom Democracy Defender Initiative, som även ordnar seminarier och verkar diplomatiskt för att främja OSSE:s mänskliga dimension (Sverige, USA, Kanada, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Schweiz och Montenegro). Därtill fick årets upplaga av Democracy Defender Award politiskt stöd av 26 ytterligare OSSE-delegationer, vilket kan ses som ett uttryck för prisets förankring i OSSE-sammanhang.

Senast uppdaterad 30 apr 2021, 12.10