I dag, den 14 februari, har utrikesminister Tobias Billström presenterat regeringens utrikespolitiska deklaration för 2024 i riksdagen. Regeringens viktigaste utrikespolitiska prioriteringar är stödet till Ukraina, Sveriges Natomedlemskap och fördjupat samarbete i närområdet.
– Årets utrikesdeklaration presenteras i ett försämrat globalt säkerhetsläge där Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina snart har pågått i två år. Sedan oktober förra året råder också ett nytt och allvarligt läge i Mellanöstern. Mot den bakgrunden är stödet till Ukraina fortsatt en långsiktig prioritering för regeringen. Vi ser också fram emot att snart bli medlem i Nato, säger utrikesminister Tobias Billström.
Vidare poängterar utrikesministern att Sverige och EU inte ser någon annan fredlig väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning.
– Bosättarvåldet måste stoppas och den palestinska myndigheten åtgärda bristen på demokratisk legitimitet, säger Tobias Billström.
Utrikesdeklarationen sammanfattar regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar för året.
Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har det svenska stödet till Ukraina uppgått till cirka 30 miljarder kronor. Sverige har försett Ukraina med bland annat militärt stöd, avancerade vapensystem, och humanitärt och finansiellt stöd. Sverige stödjer också Ukrainas EU-närmande.
Det kommande medlemskapet i Nato innebär en ny svensk utrikes- och säkerhetspolitisk identitet.
– Sverige är redo att inträda som fullvärdig medlem i Nato. Med Sverige i Nato kommer Sverige bli säkrare och Nato starkare. Vi kommer vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natoallierad, säger Tobias Billström.
Under 2024 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet och leder även arbetet i N5 och NB8, som samlar de fem nordiska och de åtta nordisk-baltiska länderna i ett informellt samarbete fokuserat på utrikes och säkerhetspolitik.
Telefon:
020–800 35 80
E-mail:
Amsterdam@swedishconsulate.nl
Adress: De Entree 139-141, 1101 HE Amsterdam
Vid frågor, vänligen vänd dig till Sveriges ambassad i Haag.
Det är inte möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort på konsulatet.
Öppettider: Måndag, onsdag och fredag: kl. 9.00–13.00
Honorär generalkonsul
Nils van Dijkman
Telefon:
+31-(0)6-29 55 31 54
E-postadress:
hvb@commutatio.nl
Honorärkonsulatet befinner sig i International Welcome Center North (IWCN), adress:
Gedempte Zuiderdiep 98 i Groningen.
Det är inte möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort på konsulatet. Det är möjligt att hämta ut pass eller nationellt ID-kort på konsulatet om du angett det vid ansökan. Ta kontakt med konsulatet för upphämtning.
Var vänlig observera att konsulatet inte besvarar frågor om Sverige. Frågor om Sverige och konsulära ärenden skickas till Sveriges ambassad i Haag: ambassaden.haag@gov.se eller ambassaden.haag-pass@gov.se
Besökstid: tisdagar och onsdagar 10.00-12.00
Honorär konsul
Heleen van Balen
Telefon konsulatet:
+297 525 2585
E-mail assistent:
s-ecroes@visserpharma.com
E-mail honorärkonsul:
yescalona@visserpharma.com
Adress:
Italiëstraat 24
Oranjestad, Aruba
Honorärkonsul: Yvonne H.M. Escalona
Honorärkonsulns sekreterare:
Sue-Ellen Tromp-Croes
Konsulatets öppettider:
mån-fre 9:00 - 12:00
Konsulatet i Oranjestad har begränsade möjligheter att hjälpa svenska medborgare. Det är inte möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort på konsulatet.
Vänligen notera att du vid frågor om konsulära ärenden (pass, ID-kort, folkbokföring m.m.) i första hand ska vända dig till Sveriges ambassad i Haag.
Honorärkonsul
Yvonne Escalona
Honorärkonsulns personliga assistent
Sue-Ellen Tromp-Croes
Telefon:
5999-462 3089
E-post:
hcg.sweden.curbon@gmail.com
Santa Rosaweg 94
Willemstad, Curaçao
Det är inte möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort på konsulatet.
Vänligen notera att du vid frågor om konsulära ärenden (pass, ID-kort, folkbokföring m.m.) i första hand ska vända dig till Sveriges ambassad i Haag: ambassaden.haag@gov.se
Måndag 09.00-11.00
Onsdag 14.00-16.00
Fredag 09.00-11.00
Honorär generalkonsul
Lisanne Asjes
Sekreterare
Ms. Julienne Evans
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa stater har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av drygt 100 utlandsmyndigheter.
Få aktuell reseinformation direkt i fickan med appen UD Resklar. Läs mer på regeringen.se.
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.
På regeringen.se finns generell information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.