Ambassadör Oljelund överlämnar kreditivbreven

02 sep 2021

Sveriges ambassadör, Johannes Oljelund överlämnade på onsdagen den 1 september 2021 sina kreditivbrev till HM Kung Willem-Alexander på palatset Noordeinde. Detta markerar starten på hans officiella uppdrag i Nederländerna. Förutom ambassadör för Sverige i Nederländerna kommer Oljelund också vara Sveriges ständiga representant vid OPCW och ICC i Haag.

”Nederländerna är ett mycket viktigt land för Sverige, särskilt som bundsförvant i EU och inom områdena innovation och hållbarhet . Jag ser fram emot att fortsätta och utveckla de utmärkta relationerna och fördjupa det strategiska samarbetet för att möta gemensamma utmaningar” säger Johannes Oljelund. Sverige har upprätthållit diplomatiska förbindelser med Nederländerna i mer än 400 år.

Fram till sin utnämning till ambassadör var Johannes Oljelund generaldirektör för internationellt utvecklingssamarbete vid svenska utrikesdepartementet. Oljelund sitter i FN:s generalsekreterares rådgivande grupp om fredsbyggande och framhåller att det multilaterala samarbetet för fredsbyggande är ett annat område där Nederländerna och Sverige ytterligare kan stärka sitt samarbete. Tidigare har han arbetat bland annat som stabschef för ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat och vid de svenska ambassaderna i Sydafrika och Estland. Han är gift och har tre barn.

Senast uppdaterad 02 sep 2021, 20.10