Prespa-avtalet träder i kraft

18 feb 2019

I och med Prespa-avtalets ikraftträdande byter Republiken Makedonien namn till Republika Serverna Makedonija (Република Северна Македонија) på makedonska, Republic of North Macedonia på engelska, respektive Voria Macedonia (Βόρεια Μακεδονία) och Republika e Maqedonisë së Veriut på grekiska och albanska.

Den 14 februari presenterade landets utrikesdepartement tre notes verbales för att informera om de förändringar som hade ägt rum med avtalets ikraftträdande:  en från statens ständiga representation vid FN till FN:s protokoll, en från statens ständiga representation vid FN till FN:s medlemsstater samt en från utrikesdepartementet till övriga internationella, multilaterala och regionala organisationer.

Som svar på denna officiella förfrågan har Sverige övergått till att använda namnet och terminologierna bestämda i artikel 1.3 i Prespa-avtalet. Svenska formen av landets nya namn är Republiken Nordmakedonien, med kortformen Nordmakedonien.

Prespa-avtalet, som undertecknades den 17 juni 2018, är den slutliga lösningen på en 27-årig dispyt mellan Nordmakedonien och Grekland. Läs mer om avtalet här: Final Agreement for the Settlement on the Name Issue.

Riktlinjer för tillämpningen av det nya namnet finns på följande sidor:

 

Senast uppdaterad 27 feb 2019, 10.35