Inför val 2018

21 maj 2018

Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i Sverige.

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen och är bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den.

Du anmäler dig genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842).

Blanketten används om du är utflyttad från Sverige (utvandrad) och vill:

·         anmäla dig till röstlängd eller

·         anmäla ny adress när du flyttar under vistelsen i utlandet

En ny tioårsperiod startar om du anmäler ny adress i utlandet eller anmäler att du vill vara kvar i röstlängden. Flera personer i en familj kan samtidigt göra anmälan till röstlängd och anmäla ny adress i utlandet på blankett SKV 7842.

Rösta på ambassad eller konsulat

Om du befinner dig utomlands när det är val kan du förtidsrösta. Du kan antingen förtidsrösta genom att posta en brevröst från utlandet eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.

För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling. Som id-handling räknas svenskt pass, svenskt id-kort eller en lokal officiell legitimation. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort eller ett adresskort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

I Makedonien kan du rösta på Sveriges ambassad i Skopje.

Öppettider för röstmottagning på ambassaden i Skopje är följande:

Vecka 34
20-22 augusti, 10:00-12:00
24 augusti, 12:00-13:00

Vecka 35
27-29 augusti, 10:00-12:00
31 augusti 11:00-13:00

Vänligen notera att den 31 augusti är sista dagen att förtidsrösta på ambassaden. Det är viktigt att rösterna kommer fram till valmyndigheten i Sverige i god tid.

Brevrösta från utlandet

Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta det vill säga skicka sin röst med posten. 

För att brevrösta behöver du ett särskilt material. Materialet finns färdigförpackat i ett kuvert och innehåller valkuvert, blanka valsedlar, ytterkuvert och omslagskuvert. På de blanka valsedlarna kan du själv skriva partiets namn.

Brevröstningsmaterial kan beställas från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat. Från Valmyndigheten kan materialet beställas genom ett formulär på deras webbplats som öppnar i juni, vecka 23.

Material för brevröstning kommer att finnas på ambassaden i Skopje. Du får tidigast skicka din röst den 26 juli. Poströsten måste skickas från utlandet för att den ska bli giltig och nå Valmyndigheten före valdagen.

För ytterligare information om hur du röstar från utlandet: Se Valmyndighetens hemsida.

Senast uppdaterad 23 maj 2018, 09.13