Esabelle Dingizian, riksdagsledamot (MP) tillika tredje vice talman, besökte Skopje den 17-19 juli 2016

18 jul 2016

Esabelle Dingizian, riksdagsledamot (MP) tillika tredje vice talman, besökte Skopje den 17-19 juli 2016 på inbjudan av Makedoniens parlament. Huvudtemat för besöket var jämställdhet i parlamentariska församlingar, men frågor som innovation och kvinnors företagande utgjorde även viktiga beståndsdelar i programmet. Även den bilaterala relationen och Makedoniens EU-integration berördes i samtalen. Från Stockholm åtföljdes Dingizian av Martin Brozek, rådgivare vid Riksdagens internationella kansli.

Dingizian träffade bl a parlamentets förste vice talman Antonio Milososki, utskott för lika möjligheter och vängrupp för relationer med Sverige samt företagare, forskare och unga innovatörer. Möten genomfördes med Makedoniens utrikesminister Nikola Poposki och minister för lokalt självbestämmande Shiret Elezi. Dingizian träffade även SDSM:s vice ordförande Radmila Sekerinska vid ett separat möte på ambassaden. Utrikesministern stod värd för en middag och ambassaden arrangerade en middag med fokus på makedonska kvinnors karriärmöjlighet och förutsättningarna för kvinnors företagande i Makedonien.

Överlag fanns en stor nyfikenhet på Sveriges erfarenheter av och lösningar på jämställdhetsutmaningar i riksdagen. Mot bakgrund av att Makedoniens parlament i dagsläget har kvinnokvoter uttryckte förste vice talmannen Antonio Milososki en särskild nyfikenhet på det som Dingizian betecknade som ”det kvalitativa jämställdhetsarbetet”. Förläggningen av voteringar till normal arbetstid och veckor vikta till arbete i hemmavalkretsen tjänade som några konkreta exempel på detta arbete. Dingizian betonade även vikten av datainhämtning och statistik i jämställdhetsarbetet.

Delar av Sveriges gröna engagemang i Makedonien presenterades vid ett frukostmöte anordnat av ambassaden. Framgångsexempel presenterades från de fyra makedonska kommuner som deltagit i ICLD:s program för hållbar stadsplanering (ICLD är en svensk organisation knuten till Sveriges Kommuner och Landsting), likaså vinnarbidragen i Climate Challenge, en tävling som uppmuntrar grön innovation och företagande i Makedonien. Förra årets vinnare imponerade på de svenska gästerna med sin uppfinning: en iläggs-sula för skor som vid gång eller joggning laddar batterier till bl a mobiltelefoner. Ambassaden är samarbetspartner till tävlingen som ordnas av FN-organet UNDP.

Senast uppdaterad 28 dec 2017, 16.12