ALMA - litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

31 maj 2016

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. ALMA-priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016 är Meg Rosoff, född 1956 i Boston, USA. Meg Rosoff är författare och hon bor och verkar i London sedan många år.
– Det är en stor ära och ett stort ansvar att fortsätta det arbete Astrid Lindgren påbörjade. Jag är inte bara tacksam för det erkännande detta pris ger mig utan känner också tacksamhet gentemot det land som så starkt värdesätter barns litteratur och barns fantasi, säger Meg Rosoff i sitt tacktal.

Priset överlämnades den 30 maj av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vid en ceremoni i Konserthuset.

Lyssna på Astrid Lindgrens berättelser på Spotify Saltkråkan AB har i samarbete med Universal Music AB nu tillgängliggjort de flesta av Astrid Lindgrens klassiska berättelser och egna inläsningar på Spotify och de är inlästa av den som gjorde det allra bäst, nämligen Astrid Lindgren själv. Inspelningarna är ursprungligen gjorda för Sveriges Radio.
Här kan du lyssna på Astrid Lindgrens berättelser på Spotify.

Bland titlarna som finns tillgängliga återfinns; Mio min Mio, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Madicken, Rasmus på luffen, Lotta på Bråkmakargatan och naturligtvis Pippi Långstrump. Två helt nya titlar har också letat sig in. En av dem sägs vara Astrid Lindgrens enda vuxensaga, den fantastiska berättelsen om hennes föräldrar – ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult”. 

Text: Lilian Schwirtz, Utrikesdepartementet, Stockholm.

Senast uppdaterad 09 jan 2018, 09.35