Sverige och de kriminella gängen. Varför sticker Sverige ut? Temalunch med journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby

12 jan 2023, 12.30

Sverige är hårt drabbat av ökande gängvåld med skjutningar och sprängningar. Och ur ett internationellt perspektiv toppar Sverige statistiken när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa. Den ökning av dödligt skjutvåld som Sverige uppvisar under senare år går inte att se något annat europeiskt land. Varför sticker Sverige ut?

Vi tar hjälp av författaren och journalisten Johanna Bäckström Lerneby för att söka orsakerna till den unika utvecklingen i Sverige. Johanna har under många år arbetat som kriminalreporter och har gjort en lång rad uppmärksammade reportage och avslöjanden med koppling till organiserad brottslighet. Bland annat i rollen som chef för Aftonbladets rättsredaktion och som reporter på SVT:s Uppdrag granskning. År 2020 kom Johanna ut med den granskande reportageboken Familjen som fick stor uppmärksamhet i Sverige och den nominerades till Augustpriset samma år.


Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. I boken berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det ”parallella samhället”.


Johanna Bäckström Lerneby har belönats med Stora Journalistpriset två gånger och har vid ett flertal tillfällen varit nominerad till Guldspaden. Johanna arbetar idag som nyhetschef på SVT Sport och arbetar just nu med en uppföljare till boken Familjen - men med Frankrike som undersökningsområde.


Varmt välkomna till en spännande temalunch om en angelägen samhällsfråga!

Tid: Torsdag den 12:e januari kl 12.30 i baren och kl 13.00 till bords.
Plats: Svenska Klubben i Paris, 242 rue de Rivoli
I temalunchen ingår fördrink i baren, huvudrätt, vin, dessert och kaffe.
Pris : 39 € för medlemmar, 45 € för övriga.

Anmälan till Svenska Klubben : direction@cercle-suedois.com
Frågor: swedishpolicyforum@gmail.com

Varmt välkomna!
Svenska Klubben & Swedish Business and Policy Forum Paris (fd SNS Paris)

Senast uppdaterad 11 jan 2023, 11.01