Sverige och relationen till EU – Är Sverige ett utanförskapsområde? Föredrag med författaren och journalisten Per Wirtén

17 apr 2023, 07.00

Sverige är just nu ordförandeland i EU och vi vill med detta tema uppmärksamma den viktiga frågan om vad Sverige har för långsiktiga ambitioner med det europeiska samarbetet. Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har man i många frågor fört en defensiv EU-linje, som när man sade nej till euron 2003 och under diskussionerna om utformningen av en Coronastödfond sommaren 2020 hamnade man i sällskapet ”den frugala fyran”. ”Svenskarna är de motvilliga européerna”, hävdar författaren och journalisten Per Wirtén som är en av Sveriges mest profilerade debattörer i EU-frågor. Den svenska visionen om det framtida europasamarbetet är onekligen väsensskild från den vision som presenteras av Frankrikes president Emmanuel Macron som vill se en utveckling mot ett mera federalt Europa.

Vad vill Sverige med EU och varför blir det aldrig någon riktig debatt om EU i Sverige? Kan Sverige fortsätta att stå utanför eurosamarbetet? Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt?

 

Per Wirtén är författare och frilansskribent som skriver för bland andra Sydsvenskan och Expressen. Han var en av grundarna till tidskriften Arena där han också varit chefredaktör. Hans tre senaste böcker handlar om Europafrågan. Per Wirtén nominerades till Augustpriset för reportageboken ”Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater” (2017). Sedan följde ”Europa ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek” (2020) och ”Mitt hemland. Ett utanförskapsområde.” (2021)

 

Föredrag med efterföljande cocktail.

 

Tid och plats: Måndag den 17 april kl 19.00 på Svenska Klubben / Le Cercle Suédois, 242 rue de Rivoli, Paris 01

 

Avgift för inträde inklusive cocktail:

Medlemmar: 30 €

Studenter: 10 €

Övriga: 35 €

 

Anmälan: direction@cerclesuedois.com

Frågor: swedishpolicyforum@gmail.com

Senast uppdaterad 03 apr 2023, 14.23