”Från Zlatan till Houellebecq” – Föredrag med författare, journalist och hedersdoktor Johanna Frändén

13 feb 2023, 19.00

Johanna Frändén har arbetat som journalist och sportreporter sedan 2006 och från 2012 är hon bosatt i Paris. Hon skriver krönikor och är kolumnist i Aftonbladet och medarbetare i Aftonbladet kultur. Hon har medverkat i SVT:s studio vid flera stora fotbollsmästerskap och har sommarpratat i P1. Johanna fick Frilanspriset 2013, utsågs till Årets sportjournalist 2014, belönades med Jolopriset 2020 och Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen samma år. Tillsammans med Carl Johan De Geer har hon skrivit boken Att segra är banalt (2021) och har givit ut textsamlingen Hemingwaykvinnan (2022).

Våren 2023 promoveras hon till hedersdoktor vid Göteborgs universitet med följande motivering:  

  

"Johanna Frändéns nyfikenhet och aldrig sinande längtan efter bildning är inspirerande. Lika obehindrat som hon rör sig mellan olika länder, kulturer och språkområden, lika elegant växlar hon mellan det korta slagfärdiga formatet och det längre analyserande. Tryggt rotad i en litterär tradition drar hon paralleller mellan Strindberg och Zlatan och hennes referenser ger texterna en folkbildande karaktär. Med stilistisk skärpa tar hon sig an såväl kulturella och sportsliga klacksparkar som vår tids stora ödesfrågor. Från sin europeiska horisont ger hon också ett uppfriskande klarsynt perspektiv på den svenska samhällsdebatten. Genom sin karriär har hon visat hur språket är en nyckel för att kunna iaktta, förstå och sätta sin omgivning i ett sammanhang." 

Vi är mycket glada över att "kulturprofilen" Johanna Frändén gästar oss och vi ser fram emot en intressant afton. Varmt välkomna! 

 

Tid: Måndag den 13 februari kl 19. 

Plats: Le Cercle Suédois / Svenska Klubben i Paris, 242 rue de Rivoli 

 

Föredrag med cocktail. 

Pris medlem: 30 €

Pris ej medlem: 35 €

Studerande: 10 €

 

Anmälan: direction@cercle-suedois.com 

Frågor: swedishpolicyforum@gmail.com 

Anmälan: direction@cercle-suedois.com 

Frågor: swedishpolicyforum@gmail.com 

Senast uppdaterad 10 feb 2023, 15.44