Laura Langh-Lagerlöf ny svensk honorärkonsul i Åbo

16 jan 2023

Laura Langh-Lagerlöf har utsetts till ny svensk honorärkonsul i Åbo.

Langh-Lagerlöf leder familjerederiet Langh Ship och bolaget Langh Tech som tillverkar marina komponenter. Hon har också flera förtroendeuppdrag och är bland annat styrelseledamot i Business Finland samt medlem i församlingsrådet i Pikis. Åren 1999-2021 var hon ledamot i kommunfullmäktige.

”Det ska bli fint att få hjälpa till att skapa mer kontakter mellan Åbo och Sverige. Som finlandssvensk har jag lätt för att följa med händelser i svenska medier och har alltid haft ett intresse för att läsa svenska nyheter, speciellt inom sjöfartsbranschen inom vilken jag själv jobbar. Två av våra fartyg kör regelbundet till Gävle och Söderköping och vi har goda affärsrelationer med svenska bolag”, säger Langh-Lagerlöf.

Det nya konsulatet i Åbo invigs officiellt 23.1.2023 och till dess uppgifter hör bland annat att informera svenska medborgare i det egna verksamhetsområdet om rättigheter och möjligheter att få hjälp i Finland, att lämna ut pass och körkort, fungera som vallokal och bistå ambassaden i samband med särskilda händelser. En allt viktigare uppgift är också att främja svenskt näringsliv och bilateral handel samt delta i kultursamarbeten med ambassaden.

Langh-Lagerlöf tar över efter Mikko Ketonen som var honorärkonsul i Åbo i 42 år.