Ambassadör Anders Ahnlids avslutande hälsning

06 aug 2020

Detta är min sista hälsning som Sveriges ambassadör. Efter nästan fyra år i Finland är det nu dags för mig att ta farväl för denna gång.

Det är med ett stort mått av vemod som jag lämnar Helsingfors och Finland, som jag kommer att sakna mycket. Samtidigt ser jag fram mot de nya arbetsuppgifter som väntar mig. Jag ska bli generaldirektör för Kommerskollegium. Det innebär att jag återvänder till handelspolitiken, som varit mitt arbetsfält under större delen av mitt yrkesliv.

Jag har haft en fantastisk tid i Finland.

Firandet av Finlands hundra år av självständighet var en av många höjdpunkter.

Jag vågar påstå att förbindelserna mellan våra länder har utvecklats väl sedan jag kom till Helsingfors om hösten 2016. Inte minst försvarssamarbetet har gått fort fram. Men vi har också gjort framsteg på många andra områden, till exempel inom utrikes- och säkerhetspolitiken, EU- och handelspolitiken och i skogspolitiken, den viktiga bioekonomin. 

Jag har särskilt uppskattat alla de resor som jag gjort runt om i Finland. Jag har fått ett förstklassigt mottagande över allt, och lärt mig mycket om hur väl det finländska samhället fungerar, också utanför Helsingfors. Jag tror att jag vågar säga att mina besök i Åbo och Kotka har legat mig särskilt varmt om hjärtat på grund av mina släktband dit.

Samtidigt finns det mycket kvar att göra för att bringa våra två länder ännu närmare varandra.

Jag hade förstås velat avsluta min tjänstgöring i Helsingfors under normala förhållanden. Men coronapandemin har påverkat oss alla under det senaste halvåret, och den fortsätter att göra det. Pandemin är inte över. Våra tankar går till offren – många fler i Sverige än i Finland – och till alla dem som har förlorat sina nära och kära. Våra varma tack går till alla dem som gjort, och gör, hjältemodiga insatser inom sjukvården.

Covid-19 har pausat en del, men långt ifrån allt, samarbete mellan våra länder. Viruset har också påverkat bilden av Sverige i Finland. Det gör att ansträngningarna för att bredda och fördjupa utbytet mellan våra länder nu blir ännu viktigare. Jag håller med min kollega, Finlands ambassadör i Stockholm, Liisa Talonpoika, när hon säger att det svensk-finska samarbetet är starkare än coronakrisen.

Samarbete om civilförsvar, till exempel om anskaffning av skyddsutrustning, framstår som ett viktigt område för den närmaste tiden. Det blir också betydelsefullt att utbytet mellan våra länder kan återupptas på kulturområdet – många är de svenska musiker, artister och andra kulturutövare som har fått se sina engagemang i Finland inställda. Dessutom hoppas jag förstås att det snart ska bli möjligt att resa fritt mellan våra länder igen, och jag vet att många andra svenska medborgare i Finland önskar detsamma.

Det har varit oerhört berikande för mig att få företräda Sverige i Finland, tillsammans med mina fantastiska medarbetare i ambassaden. Jag vill tacka alla våra partners, våra honorärkonsuler runt om i landet, alla nya kontakter och, förstås, alla vänner som jag fått under min tid här i Finland. Ni har gett mig många oförglömliga minnen.

Nu är det min förhoppning – och jag vet att det kommer att bli så – att ni tar lika väl hand om min efterträdare som ni har tagit hand om mig.

Varmt tack för mig och på återseende!

Anders Ahnlid 

Senast uppdaterad 06 aug 2020, 11.27