Europarådet den 7–11 maj 2018

13 maj 2018

Generalsekreterare (GS) Jagland uttalade sig om attacken mot en journalist i Montenegro och ryska myndigheters agerande i samband med demonstrationer i Ryssland. En studie om Internet och valkampanjer publicerades. En delegation från Lokala och Regionala Kongressen besökte Tunisien för bevakning av landets lokala val. Parlamentariska församlingen (PACE) antog resolution med rekommendationer efter rapport om utmaningar kopplade till hybridkrig. Vidare firades den 5 maj årsdagen för bildandet av Europarådet. Europarådets North-South Prize delades ut till generalsekreterarna för Röda korset i Finland och i Kenya. Europadomstolen avkunnade dom i mål mot Norge rörande adoption av fosterbarn.Nytt nummer av Cyber Digest publicerades.

Journalistattack i Montenegro

GS Jagland uttryckte i veckan bestörtning över en attack mot journalisten Olivera Lakić i Podgorica, Montenegro. Jagland konstaterade att eftersom journalisters och fria mediers arbete var nödvändigt i en demokrati, innebar attacker mot journalister också en attack mot demokratin.  Europarådet måste därför göra allt i sin makt för att stoppa den oroväckande trenden med ökade attacker mot journalister. Även kommissarien för mänskliga rättigheter (MR) Dunja Mijatović har fördömt händelsen. 

Mot bakgrund av det inträffade publicerades en varning på Europarådets plattform för skydd av journalism och journalisters säkerhet. Plattformen är ett samarbete mellan Europarådet och 12 internationella journalistorganisationer.

 

Demonstrationer i Ryssland

Jagland uttalade sig även efter rapporter om våld och massgripanden under lördagens demonstrationer i Ryssland och uppmanade till frisläppande av de fredliga demonstranterna. Han underströk att mötesfrihet var en grundläggande rättighet enligt Europakonventionen. Han ansåg att oenigheterna om lämplig plats för demonstrationerna borde ha lösts fredligt och i samförstånd, i linje med Europakonventionen och Europadomstolens praxis. Europarådet stod redo att hjälpa Ryssland att förbättra lagstiftningen på området.

 

Studie om Internet och valkampanjer

I en ny studie har Europarådets expertkommitté för mediepluralism och transparens när det gäller medieägarskap granskat konsekvenserna av att valannonsering i allt större utsträckning sker på Internet. Särskilt fokus har legat på utgifter och tvivelaktiga annonseringsmetoder baserat på s.k. micro-targeting. Flera problemområden identifieras, såsom bristande insyn i kampanjer, utgifter, meddelanden och algoritmer som används för digital annonsering, dåliga möjligheter för faktagranskning och ökade mängder desinformation. Enligt studien räcker inte nuvarande regelverk till och ett antal sätt att förbättra dem föreslås.

 

Lokalval i Tunisien

En delegation från Lokala och Regionala Kongressen har i Tunisien genomfört ett ad hoc-uppdrag för bevakning av de första lokala valen sedan den arabiska våren 2011. Vissa brister noterades men det allmänna intrycket var att valen framgångsrikt genomförts trots svåra förhållanden. I de vallokaler som besökts var organisationen god och att valen hade genomförts med öppenhet, effektivitet och med hjälp av kunnig personal. Man beklagade det låga valdeltagandet på 34 %, som dock skulle ses mot bakgrund av den socio-politiska situationen och den utbredda känslan av besvikelse hos stora delar av befolkningen. Stora utmaningar kvarstår för att bl.a. uppnå fullgoda standarder för valkampanjande och medias roll.


Europarådet har ett grannskapssamarbete med Tunisien sedan många år och Tunisien är även del av det gemensamma EU-/Europarådsprojektet South Programme.

 

Hybridkrig och mänskliga rättigheter

Efter en rapport med efterföljande diskussion om utmaningar kopplade till hybridkrig antog  PACE under sin session  en resolution och rekommendationer till ministerkommittén.  Stater konfronteras allt oftare av fenomenet, som ger upphov till ett flertal frågor. I resolutionen uppmanas medlemsstater (MS)  att avstå från att använda sig av hybridkrigsföring och fullt ut respektera folkrätten, att stärka det internationella samarbetet i syfte att bl.a. upprätta ett rättsligt ramverk, vidta åtgärder för att öka allmänhetens medvetenhet om hybridhot samt ratificera och genomföra Europarådets konvention om cyberbrottslighet. Ministerkommittén rekommenderas å sin sida att genomföra en studie om hybridhot, utveckla principer för reform av sociala medie-plattformar för att säkra transparens samt utvärdera statspraxis i hur hybridhot hanteras för att kunna identifiera rättsliga standarder och säkerställa att man agerar i enlighet med EKMR (Europakonventionen för mänskliga rättigheter). 

 

Europe Day

Den 5 maj firades Europe Day som utmärker årsdagen för bildandet av Europarådet 1949. Danmarks utrikesminister Anders Rasmussen uttalade sig i egenskap av ordförande för ministerkommittén och uppmanade till vaksamhet för att undvika en tillbakagång inom de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i Europa. Stora framsteg hade gjorts sedan 1949. Nya rättsliga standarder hade tagits fram och många utmaningar hanterats. Mycket arbete kvarstod dock, i synnerhet i ljuset av nya och pågående konflikter. Särskilt bekymmersamt var även att många fortfarande levde i fattigdom, diskriminerades samt drabbades av inskränkningar av sina medborgerliga och politiska rättigheter eller av andra orättvisor. (Europarådets Europe Day ska inte förväxlas med EU:s Europadag den 9 maj).

 

North-South Prize 2017

Europarådets North-South Prize 2017 har gått till generalsekreterarna för Röda korset-verksamheterna i Finland respektive Kenya, Kristiina Kumpula och Dr Abbas Gullet. Priset delas ut årligen till två personer som utmärkt sig internationellt som försvarare av demokrati och mänskliga rättigheter. Kristiina Kumpula har bidragit i främjandet av hälsa och sociala rättigheter i Finland och östra Afrika. Dr Abbas Gullet har bland annat deltagit i bildandet av företaget Emergency Medical Services (E PLUS) som erbjuder ambulansvård och annan vård före sjukhusintagning i Kenya.

 

Aktuella avgöranden i Europadomstolen

Målet Mohamed Hasan mot Norge rör ett i raden av klagomål mot Norges barnomsorgsmyndigheter, för deras omhändertagande av barn och placering av dem i fosterfamiljer. I det aktuella målet tilläts fosterfamiljer adoptera två barn mot moderns vilja, med hänvisning till att modern inte kunde skydda barnen från faderns våldsamheter och bortföringsförsök samt att barnen fäst sig vid sina respektive fosterföräldrar efter en lång period i deras vård. Europadomstolen gick på myndighetens linje och fann att Norge inte brutit mot art. 8 EKMR (rätt till skydd för privat- och familjeliv). Man menade att adoption skulle garantera en högre grad av trygghet och säkerhet jämfört med långsiktig fosterhemsplacering.

 

Cybercrime Digest

Cybercrime Digest, Europarådets återkommande informationsbrev med nyheter om IT-brottslighet, har denna gång rapporterat bland annat om EU-kommissionens förslag för nya regler för enklare insamlande av elektroniska bevis för att bekämpa brottslighet och terroristverksamhet och Facebooks senaste rensningar av terrorist-relaterat innehåll på plattformen.

 

Nästa vecka

Den 18 maj äger det årliga utrikesministermötet rum, denna gång i Helsingör. I samband med detta övergår även ordförandeskapet i ministerkommittén från Danmark till Kroatien.

Senast uppdaterad 14 maj 2018, 15.19