Europarådet den 30 april - 4 maj 2018

07 maj 2018

Generalsekreterare (GS) Jagland betonar i samtal med Armeniens president vikten av att författningen följs. GRECO:s (Expertgruppen mot korruption) årsrapport 2017 och nyhetsbrev visar en negativ utveckling vad gäller korruption. PACE-rapport om proportionalitetsfrågor i relation till derogation vid undantagstillstånd. Lansering av Europarådets jämställdhetsstrategi för 2018–2023 i Köpenhamn. Sidoevenemang om mäns roll för ökad jämställdhet, samt utökning av experter i Istanbulkonventionens övervakningsorgan GREVIO. Bulgarien och flyktingmottagandet.

GS Jagland i samtal med Armeniens president

GS Jagland har vid samtal i fredags med Armeniens president Sarkissian betonat vikten av att författningen följs fullt ut i den nuvarande krisen, samt erbjudit Europarådets fortsatta bistånd till Armenien. 


GRECO:s årsrapport 2017 och nyhetsbrev

I aktivitetsrapporten för 2017 tecknade expertgruppen mot korruption en mörk bild av utvecklingen under det gångna året, som präglats av; a) Ingripanden mot korruption var ofta repressiva och skedde i efterhand. Mer fokus borde ges åt effektiva förebyggande mekanismer; b) Bristen på tillämpning av existerande regler och ramverk hade resulterat i många rekommendationer om behov av ökad övervakning; c) En oroande tillbakagång i vissa medlemsstater (MS) med reformer som gick tvärt emot GRECO:s rekommendationer, vilket föranlett ad hoc brådskande utvärderingar. I GRECO:s senaste nyhetsbrev kan man läsa om två sådana ad hoc-rapporter rörande rättsliga reformer i Polen och Rumänien samt om Vitrysslands vägran att publicera GRECO:s rapporter. GRECO hade även under 2017 utvärderat och föreslagit en rad förbättringar av den parlamentariska församlingens (PACE:s) uppförandekod mot bakgrund av de allvarliga anklagelserna om fall av korruption i församlingen. 

 

PACE-rapport om proportionalitetsfrågor i relation till derogation vid undantagstillstånd

Vid krig eller annan krissituation tillåter art. 15 Europakonventionen MS att kunna göra derogation från vissa bestämmelser, under villkoren att begäran med motivering sänds till GS, att de avvikande åtgärderna är proportionerliga samt absolut nödvändiga. PACE:s kommitté för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter har i en rapport granskat de tre MS, Ukraina (UA), Frankrike (FR) och Turkiet (TR) som alltjämt har (TR och UA) eller fram till nyligen (FR) begärt att kunna få göra sådana avvikelser. Bedömningen i rapporten är att vissa av de konventionsavvikande åtgärderna som UA vidtagit kan anses gå utanför det som är proportionerligt, att FR:s undantagstillstånd var i kraft längre än nödvändigt och att TR:s konventionsavvikande åtgärder kan anses oproportionerliga på flera grunder. 

PACE antog rapporten och en resolution (110 för- 4 mot-7 avstod) med rekommendationer riktade till dessa MS,  GS och ministerkommittén.  Det som framförallt ansågs oroande i rapporten var situationen i TR, där man nyligen förlängt undantagstillståndet (trots Jaglands uppmaning att återgå till normaltillstånd redan vid sitt besök i februari).  Under sessionen uttryckte flera parlamentsledamöter liksom PACE:s övervakningskommitté i ett särskilt uttalande sin djupa oro inför det kommande valet och menade att många av de åtgärder som vidtagits under undantagstillståndet underminerar demokratin och minskar oppositionspartiernas möjligheter till politiska kampanjer.

 

Lansering av Europarådets jämställdhetsstrategi för 2018–2023 i Köpenhamn

Under torsdagen lanserades Europarådets jämställdhetsstrategi för 2018–2023 i Köpenhamn. Bland konferensens talare fanns Europarådets generalsekreterare Gabriella Battaini-Dragoni, samt Kronprinsessan Mary av Danmark, som berömde Europarådets ambitioner på jämställdhetsområdet och talade om vikten av att inte enbart förändra lagar, utan också de sociala normer som begränsar både kvinnor och män.

 

Sidoevenemang om mäns roll för ökad jämställdhet

Under ett s.k. Barbershopevent med titeln ”Mobilizing Men and Boys for Gender Equality – Sexism in the Public Sphere” anordnat av Island och Danmark diskuterades hur män kan förmås att ta ansvar för jämställdhet och motverka sexism. I panelen satt bl.a. isländske social- och jämställdhetsministern Ásmundur Dadason och GS Jagland, som båda framhöll Europarådets roll. Den nya jämställdhetsstrategin välkomnades liksom Istanbulkonventionens betydelse. Jämställdhetskommissionens pågående arbete med att ta fram en ministerkommittérekommendation mot sexism framhölls.

 

Istanbulkonventionen och utökning av GREVIO

Islands social- och jämställdhetsminister deponerade den 26 april ratifikationsinstrumentet för Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen). Även Kroatiens parlament har beslutat att ratificera konventionen.  Med Island och Kroatien uppgår antalet parter till 31.

Den 24 maj kommer GREVIO, det expertorgan som ansvarar för övervakningen av konventionens implementering, att utvidgas från dagens 10 till 15 experter. Sverige har nominerat en kandidat, Per Arne Håkansson, som för närvarande arbetar på Socialstyrelsen, har en doktorsexamen i sociologi och lång erfarenhet av arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

 

Bulgarien och flyktingmottagandet

Bulgarien har gjort framsteg i mottagandet av flyktingar och migranter, enligt generalsekreterarens representant för migrationsfrågor, Tomáš Boček, som i november förra året besökte landet. Samtidigt krävs ytterligare åtgärder på flera områden. Migranter möter svårigheter i anländandet vid landgränserna och har svårt att få tillgång till internationellt skydd. Utvecklingen har gått i rätt riktning gällande att flyktingbarn går i skolor, men den sociala integrationen är fortfarande bristfällig, vilket beror dels på att kommunerna inte har skyldighet att ta ansvar, dels på den överlag negativa attityden mot flyktingar och migranter. Boček anser att Europarådet bör ge ökat stöd till Bulgarien för att åtgärda problemen.

Senast uppdaterad 07 maj 2018, 11.49