Europarådet den 26 - 29 mars 2018

29 mar 2018

Under Lokala och regionala kongressens vårsession behandlades bl. a utsatta borgmästares situation. Dessutom antogs en handbok för mänskliga rättigheters tillämpning och en rapport om situationen för lokala politiker i Moldavien. Istanbulkonventionens övervakningsorgan, GREVIO, besökte Sverige 26 – 29 mars och Europarådets grupp mot korruption, GRECO, publicerade rapport om Finland. Qatar undertecknade en överenskommelse om samarbete med Europarådet inom sportområdet.

Lokala och regionala kongressen den 27-28 mars

Kongressen höll sin vårsession den 27-28 mars, under temat rättighetsbaserad styrning på lokal och regional nivå. Följande i urval av det som behandlades:

Anders Knape valdes till ordförande för den lokala kammaren. I denna ägde rum en debatt om ”Mayors under pressure” i vilken bland annat Elena Gritco, kommunalråd i Bălți, Moldavien och Leyla Imret, tidigare borgmästare i Cizre, Turkiet deltog.

Under sammanträdet presenterades flera intressanta ämnen. En ny handbok för mänskliga rättigheters tillämpning på lokal och regional nivå introducerades. Handboken består på detta stadium av tre kapitel om dels flyktingar, asylsökande och migranters situation, dels romer och resandens rättigheter, dels LGBTI-personers rättigheter. Handboken består av lättillgängliga fakta om skyddet av mänskliga rättigheters (MR) rättsliga grunder, avfärdar felaktiga fakta och myter som uppstått i kontroversiella frågor samt innehåller ett stort antal konkreta exempel på bra åtgärder och initiativ som tagits av kommuner och föreningar runt om i Europa.  Många aktörer har bidragit till handboken, som snart kommer att ges en egen internethemvist och fyllas på med fler kapitel. Finansiärer för detta stora projekt är EU:s FRA, Europarådets MR-kommissionär och Raoul Wallenberg-institutet i Lund.  

Moldavien: Rapport och beslut om situationen för politiker på lokal nivå i Moldavien, med fokus på avsättningen av borgmästaren i Chisinau, antogs. Ett stort antal lokala borgmästare från Moldavien var på plats.  Rapporten var kritisk och behovet av en förbättrad dialog mellan centralregeringen och den lokala nivån i Moldavien framkom. Någon permanent lösning av borgmästarkrisen i Chisinau före de obligatoriska lokalvalen 2019 förutsågs inte. Däremot välkomnades att under våren 2018 skulle komma ett utlåtande av Venedigkommissionen rörande den sorts förtroendereferendum för lokalpolitiker som enligt moldavisk lag är möjlig att arrangera med kort varsel mellan de reguljära lokalvalen. I debatten tecknades bilden av en komplex och polariserad diskussion mellan olika krafter i Moldavien, liksom behovet av större krafttag mot korruption och maktmissbruk.

 

GREVIO besöker Sverige

Den 26 - 29 mars besökte Europarådets expertorgan GREVIO Sverige. GREVIO övervakar implementeringen av konventionen om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen). Besöket är led i framtagandet av den första rapporten om Sveriges genomförande av Istanbulkonventionens bestämmelser och innefattade möten med flera departement och myndigheter, bland annat justitiedepartementet och migrationsverket. Publicering av rapporten planeras till slutet av året.

 

GRECO-rapport om Finland

I en rapport från Europarådets grupp mot korruption (GRECO) uppmanas Finland till förbättringar i sitt system för korruptionsbekämpning. Trots att Finland rankas bland de högsta på listor om länder med låg korruption kan förbättringar göras, något som skandaler nyligen, bl.a. inom polisen, visat. GRECO rekommenderar även än mer utvecklade mekanismer för rättsligt ansvarsutkrävande för ministrar som begår lagbrott liksom tydliga uppförandekoder för ministrar och regeringstjänstemän för att öka medvetenhet och förbättra hanteringen av intressekonflikter, särskilt med beaktande av aktuella privatiseringsprocesser. 

 

Qatar samarbetar med Europarådet inom sportområdet

Qatar har ingått ett samarbete med Europarådet inom ramen för konventionen omsäkerhet vid fotbollsmatcher och andra sportevenemang (St Deniskonventionen). Syftet är att, genom bland annat faktainsamlande besök och workshops, stödja Qatar i införandet av konventionens standarder och bidra i förberedelserna för sportevenemang som landet står som värd för, framförallt VM i friidrott 2019 och fotbolls-VM 2022. Projektet är ett första steg för att Qatar ska kunna inträda som part till St Deniskonventionen, vilken är öppen även för icke-medlemsländer att ansluta sig till.

Senast uppdaterad 29 mar 2018, 11.15