Europarådet den 21 - 25 maj 2018

27 maj 2018

Svensk expert invald i Istanbulkonventionens övervakningsorgan. Konventionen mot människohandel firar 10-årsjubileum. Den parlamentariska församlingens regelkommitté följer upp korruptionsutredning och Venedigkommissionen arrangerar valkonferenser i Oslo och Sinaia. Kosovo och illegal handel med mänskliga organ – resultat av PACE-rapport

 

Svensk expert invald i GREVIO

På ett statspartsmöte den 24 maj valdes fem nya medlemmar in i GREVIO, Europarådets expertorgan som övervakar implementeringen av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen). Sveriges kandidat, Per Arne Håkansson, valdes in med 25 av 28 röster under den första valomgången och är den första svenska medlemmen. Han har lång erfarenhet av arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, en doktorsexamen i sociologi och arbetar för närvarande hos Socialstyrelsen. Övriga kandidater som valdes in var Tysklands Sabine Krauter-Stockton (26), Norges Rachel Eapen Paul (18), Nederländernas Aleid Van Den Brink (16) och Georgiens Vladimer Mkervalishvili (17). Håkansson blir tillsammans med Georgiens Mkervalishvili kommitténs första manliga tillskott. 

 

10-årsjubileum för konventionen mot människohandel

För att uppmärksamma 10-årsjubiléet för ikraftträdandet av Europarådets konvention mot människohandel har en konferens hållits med experter på området, aktivister från civilsamhället och representanter från akademi och näringsliv. Syftet var att utvärdera konventionen utifrån dess genomslag i medlemsstaternas nationella lagstiftning och praxis samt hur den bidragit till en förbättrad situation för personer som fallit offer för människohandel. Man ville också se vilka utmaningar som kvarstår och hur dessa kan lösas på innovativa sätt. Särskilt betonades vikten av att ha en övervakningsmekanism som kan mäta utvecklingen och vara en plattform för att marknadsföra konventionen utanför Europa. Alla Medlemsstater (MS) utom Ryssland, samt därutöver Vitryssland, är parter i konventionen.

 

PACE:s regelkommitté följer upp korruptionsutredning

I april antog Parlamentariska församlingen (PACE) en resolution 2216 och en rekommendation som föreskriver uppföljningen av den oberoende korruptionsutredning som presenterades för någon månad sedan. I denna pekas på den viktiga roll som nationella parlament och nationella myndigheter spelar för uppföljningen.

Inom PACE är det regelkommittén som har ansvaret för uppföljningen. Vid regelkommitténs möte i Paris i veckan beslutades om sanktioner mot fyra ledamöter. Kommittén beslöt att Pedro Agramunt (Spanen, NR) under tio år samt Cezar Florin Preda (Rumänien, EPP/CD), Samad Seyidov (Azerbajdzjan, EC) and Jordi Xuclà (Spanien, ALDE) under två år visserligen kan få fortsätta som ledamöter i PACE med rätt att tala, men att de skall fråntas rätten att kunna företräda PACE utåt eller väljas till olika uppdrag. Agramunt har sedermera bestämt sig för att avgå med omedelbar verkan. De eventuella nationella åtgärder och förundersökningar som kan komma att följa för dessa fyra och andra personer som namnges i utredningen är frågor som hanteras av respektive lands nationella myndigheter och därför inte faller inom Regelkommitténs mandat. Vid ett tidigare möte den 25 april antog Regelkommittén ett yttrande som friade två av de namngivna personerna från icke-samarbete med utredningen (Tiny Kox och Ria Omen-Ruijten, Nederländerna) samt konstaterade att ledamoten Stefan Schennach, Österrike, endast gjort sig skyldig till en mindre förseelse.

 

Venedigkommissionen arrangerar valkonferenser

Under våren har Venedigkommissionen arrangerat valkonferenser i Oslo respektive Sinaia, Rumänien. Under konferensen i Oslo var rubriken ”Säkerhet i val”. Man diskuterade normer och praxis för säkrare val samt säkerhetsutmaningar i valprocessen och kring digitala kampanjer. Bland deltagarna fanns Europarådets GS Jagland, representanter från nationella valmyndigheter, däribland tre svenska representanter för Valmyndigheten, och representanter från NGO:s. Några av slutsatserna var att ökad reglering krävdes för kampanjande på sociala medier och gällande användning av digital teknologi samt att cyberattacker utgör ett reellt hot för valprocessernas integritet. Förebyggande och åtal av dessa brott bör därför prioriteras.

Under valkonferensen i Sinaia inbjöds specialister på vallagstiftning att diskutera valfrågor från både ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Huvudämnet var ”Lika rösträtt”, med grund i Venedigkommissionens riktlinjer för god praxis under val. Diskussionerna berörde olika aspekter av jämlikhet i val, så som valinflytande, skillnader mellan könen och konsekvenser av en föränderlig miljö.

 

Kosovo och illegal handel med mänskliga organ – resultat av PACE-rapport 

Under 2010 publicerades en PACE-rapport som innehöll allvarliga anklagelser mot ledare inom Kosovos väpnade frihetsrörelse om deras kunskap och medverkan i en omfattande illegal handel med mänskliga organ under frihetskriget 1998-1999. I rapporten redovisades hur serber, romer och etniska albaner hade dödats och deras organ tagits ut samt därefter sålts vidare till flera länder. Rapporten innehöll en detaljerad redovisning av de metoder och tillvägagångssätt som använts. Kliniken Medicus spelade en viktig roll i sammanhanget. Rapporten väckte stort uppseende i Kosovo och internationellt. Flera kända Kosovopolitiker berördes. En särskild undersökningskommission tillsattes inom ramen för EULEX Kosovo. I veckan har en domstol i Kosovos dömt två etniska albaner till fängelser för deras medverkan i den illegala organhandeln.

 

Senast uppdaterad 28 maj 2018, 12.42