Europarådet den 2 - 6 april 2018

10 apr 2018

Dunja Mijatović har tillträtt som Europarådets nya kommissarie för mänskliga rättigheter och första kvinnan på posten. Ukraina om anti-korruptionsdomstol och förändringar i utbildningslagen. Svenska Anja Olin Pape vald till ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor 2018-2020. GRETA - Europarådets expertgrupp för konventionen mot människohandel - publicerar rapport om exploatering av arbetskraft. Cybercrime Digest uppmärksammar Cambridge Analytica-affären. Ministerkommittén har avslutat granskningen av genomförandet av Europadomstolens domar i rekordmånga fall under 2017 och Georgien uppmanas gå vidare med reformer av lagen rörande lokala val.

Ny kommissarie för mänskliga rättigheter

Bosniska Dunja Mijatović har efterträtt Nils Muižnieks som Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter (MR) fr.o.m. april. Mijatović är den första kvinnan på posten.  Hon var åren 2010-2016 OSSE:s representant för mediefrihet och har även erfarenhet av Europarådet sedan sin tid som ordförande i Europarådets expertgrupp om yttrandefrihet och informationsfrihet i kristider. Mijatović har omfattande kunskaper om institutionsuppbyggnad i övergångsstater och har arbetat i många år med frågor rörande journalisters säkerhet, ny media och digitalisering.

Som MR-kommissarie kommer Mijatović att prioritera frågan om nationell implementering av normer, resolutioner och konventioner. Hon understryker vikten av att återbekräfta åtagandet att tillgodose mänskliga rättigheter åt alla. Mänskliga rättigheter är inte bara en fråga för regeringar utan samhället i stort måste involveras i arbetet.

 

Ukraina

Bedömare, inklusive inom EU och Europarådet, konstaterar att en av Ukrainas (UAs) största utmaningar är att ta krafttag mot den alltjämt omfattande korruptionen. Ett antal reformer har redan gjorts, men ännu fattas lagstiftning om inrättandet av en anti-korruptionsdomstol i överensstämmelse med Venedigkommissionens rekommendationer. Biträdande talmannen i Rada förutser att lagen bör kunna komma på plats till sommaren.

Kontroverserna kring Ukrainas nya utbildningslag fortsätter. UAs bitr. PM Ivanna Klympush-Tsintsadze har kritiserat Ungerns agerande att blockera möten och beslut avseende UAs fortsatta närmande till Nato och EU på grund av denna bilaterala fråga.

 

Europarådets kommitté för ungdomsfrågor får svensk ordförande

Svenska Anja Olin Pape har valts till ny ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor under perioden 2018-2020. Anja Olin Pape kommer från LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer. Kommittén arbetar för att stärka ungas åtnjutande av sina mänskliga rättigheter, social inkludering och fredliga samhällen. Kommittén består av 30 unga civilsamhällesrepresentanter som deltar i politikutformning och beslutsfattande inom Europarådet i frågor som rör unga, inklusive rörande finansiellt stöd till angelägna ungdomsprojekt. I Strasbourg och Budapest bedriver Europarådets ungdomsverksamhet en omfattande kurs- och mötesverksamhet i MR- och demokratifrågor.

 

Övervakningen av verkställighet av Europadomstolens domar

Enligt ministerkommitténs årliga rapport om övervakningen av verkställighet av domar och beslut från Europadomstolen vid DH-möten kunde övervakningen av ett rekordstort antal mål, hela 3 691 st., stängas under 2017. Detta innebär en minskning om 24 procent av antalet utestående mål under övervakning av ministerkommittén.  Det sammanlagda antalet nyinkomna mål under 2017 under övervakning var 1333 st., en liten minskning från förra årets 1352 st. Länderna med högst antal nyinkomna mål är Ryssland (370), Turkiet (138), Rumänien (110), Ukraina (109) och Grekland (103).

 

GRETA

GRETA har publicerat sin årliga aktivitetsrapport. I årets upplaga fokuserar man på exploatering av arbetskraft, en form av människohandel som GRETA anser inte har uppmärksammats tillräckligt i medlemsstaterna. I rapporten nämns att i Belgien, Georgien, Serbien, Portugal och Storbritannien är detta den vanligaste formen av människohandel, samt att det överlag blir allt vanligare med exploatering av arbetskraft i Europa. Redan i sin första utvärderingsrunda (2010-2014) noterade GRETA att flera medlemsstater inte erkände exploatering av arbetskraft som en form av människohandel eller inte adresserade problemet tillräckligt i sina regelverk eller nationella handlingsplaner.  Bland annat har Sverige, Spanien, Malta och Azerbajdzjan getts rekommendationer rörande detta. I rapporten pekas på några av svårigheterna: att offren ofta är beroende av sina utnyttjare för t.ex. boende, att det ofta ses som en fråga för arbetsrättslig reglering samt att bekämpningen av denna typ av människohandel kräver samordning mellan stater, civilsamhällen, fackföreningar och den privata sektorn. 

 

Cybercrime Digest

Cybercrime Digest, Europarådets återkommande informationsbrev med nyheter om cyberbrottslighet, har denna gång uppmärksammat artiklar om Cambridge Analytica-affären och att Storbritannien oroar sig för ryska cyberattacker mot banker, finans- och energiföretag.

 

Georgien - rapport om lokala val

Den lokala och regionala kongressen har godkänt en rapport om lokala val i Georgiengjord i samarbete med OSSE. Oberoende kandidater gavs för första gången möjlighet att ställa upp i lokala val, vilket bidrog till intensivt valkampanjande. Vissa fall av missbruk av administrativa tillgångar, påtryckningar på offentliganställda att rösta på styrande partiet samt oegentligheter vid vallokaler noterades. Även om tillägg till vallagen antogs i juli 2017 behövs ytterligare åtgärder, framförallt för ett mindre komplicerat valsystem. Kongressen uppmuntrade myndigheter i Georgien att fortsätta reformarbetet enligt de rekommendationer som ges.

 

Kampanj mot sexuellt utnyttjande av barn i sportsammanhang

I veckan lanserades Europarådets kampanj ”start to talk” i Madrid. Kampanjen riktar sig till myndigheter och idrottsrörelser (klubbar, föreningar, idrottare, tränare, m.m.) för att de ska vidta konkreta åtgärder för att skydda barn från sexuella övergrepp. Målsättningen är att konventionen för skydd av barn mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp (Lanzarotekonventionen) ska vinna bättre tillämpning inom sportvärlden. De verktyg som tagits fram inom kampanjen är utformade för att lätt kunna översättas och anpassas till en nationell kontext. Inom ramen för det partiella avtalet om sport (EPAS) (i vilket Sverige inteär part) kommer man arbeta för att främja Europarådsstandarder.

 

Innevarande vecka:

Justitieministermöte äger rum i Köpenhamn den 11- 13 april 2018. Sverige företräds av statssekreterare Catharina Espmark, Justitiedepartementet. Vid konferensen kommer att antas en omfattande Köpenhamnsdeklaration, som behandlar Europadomstolens verksamhet och fortsatta åtgärder för att förbättra länders nationella genomförande av Europakonventionen och domstolens domar.  Vi återkommer i nästa brev. 

Vid Europarådets ungdomscenter i Strasbourg kommer den 10-12 april att äga rum en utvärderingskonferensav den omfattande ungdomskampanj som ägt rum åren 2012 - 2017 under mottot No Hate Speech Movement . Kampanjen har nått en bred spridning inom Europarådet och i medlemsstaterna.

Senast uppdaterad 10 apr 2018, 09.02