Europarådet den 16 - 22 april 2018

22 apr 2018

Den parlamentariska församlingens vårsession inleddes med presentation av utredningen om korruptionsanklagelser. Kroatien tar över ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté i maj. Jämställdhetsarbetet globalt och i Europarådet. Ukrainas jämställdhetsprojekt och omstritt lagförslag om public-servicebolag. Europakonventionens Protokoll 16 träder i kraft den 1 augusti

PACE:s vårsession – utredningen om korruptionsanklagelser presenteras 

På söndagen, inför den parlamentariska församlingens (PACE:s) session den 23 - 27 april presenterade den externa oberoende utredningsgruppen (varav en är domaren Elisabet Fura) för byrån sin utredning om anklagelserna om korruption inom PACE. Rapporten publicerades därefter. Den innehåller anklagelser om korrupt och oetiskt beteende av ett antal namngivna tidigare PACE-ledamöter och lobbyister. Ordförande Nicoletti bad vid efterföljande presskonferens att de personer som finns namngivna omedelbart upphör med sina ev. aktiviteter gentemot PACE. Ordföranden i utredningsgruppen sade att rapportens viktigaste syfte är att påverka PACE att se till att dess regelsystem och uppförandekoder undanröjer möjligheterna för korrupt beteende och intresse-konflikter i framtiden. Ordförande svarade på fråga vid presskonferensen att endast en av de namngivna ledamöterna var föremål för rättslig prövning i sitt hemland Italien, och att det var upp till respektive nationella myndigheter att undersöka om det fanns grund inleda rättsligt förfarande gentemot de egna medborgare som behandlas i rapporten.  

PACE kommer därutöver vid sessionen att bl. a. diskutera frågor kring Turkiets, Ukrainas och Frankrikes begäran om att tillämpa undantagsbestämmelserna i artikel 15 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter på grund av exceptionella förhållanden, journalisters oberoende samt hybridkrig. 

 

Kroatien - inkommande ordförande i Europarådets ministerkommitté

Vid utrikesministermötet i Helsingör den 17–18 maj överlämnar Danmark ordförandeskapet för ministerkommittén till Kroatien för perioden maj - november 2018. Därefter tar Finland över. Besök av kroatiska politiker i Strasbourg har redan blivit mer frekventa. I veckan besökte generalsekreterare Jagland Zagreb och träffade premiärminister Plenković, bitr. premiärminister och utrikesminister Pejčinović Burić samt bitr. talmannen Reiner. Det kroatiska ordförandeskapets prioriteringar är korruptionsbekämpning, skydd av minoriteter och svaga grupper, lokal och regional demokrati, med fokus på decentralisering, samt skyddande av kulturarv och kulturvägar. I juni kommer att arrangeras en högnivåkonferens i Strasbourg för att högtidlighålla att det är 20 år sedan Europaråds-konventionerna om skydd för minoriteter och för minoritetsspråk trädde i kraft. I oktober kommer att anordnas en anti-korruptionskonferens på hög nivå i Zagreb. 

 

Jämställdhetsarbetet globalt och i Europarådet

I veckan hölls Stockholm Forum on Gender Equality, en global jämställdhetskonferens anordnad i samarbete med svenska institutet, med utrikesminister Wallström som huvudtalare. Konferensen var välbesökt med omkring 600 deltagare. Ouided Bouchamoui, tidigare president i Tunisiens Confederation of Industry, Trade and Handicraft, mottagare av Nobels fredspris 2015, föreslog en uppföljning av forumet i Tunisien nästa år.

För Europarådets del äger nästa stora jämställdhetskonferens rum den 3 - 4 maj i Köpenhamn,  då Europarådets jämställdhetsstrategi 2018 - 2023 lanseras. Fokus vid konferensen kommer att ligga på kvinnor i beslutsfattande positioner, mänskliga rättigheter för migrerande och asylsökande kvinnor och flickor samt för de på flykt. Även könsstereotyper, sexism och mäns roll inom jämställdhetsarbetet kommer att diskuteras. Europarådet har vidare nyligen lanserat en hemsida för gender mainstreaming med information om vad gender mainstreaming är, hur Europarådets policys ser ut och råd kring hur MS nationellt kan arbeta med frågorna.

 

Jämställdhetsarbetet i Ukraina

Europarådets fältkontor i Kiev, Ukraina har välkomnat ukrainska regeringens godkännande av ett viktigt projekt för lika rättigheter för kvinnor och män. Projektet föreskriver bland annat att ett jämställdhetselement ska beaktas inom ekonomiska och sociala utvecklingsprogram och inom annat reformarbete, att tillgången till rättslig expertis om jämställdhetsfrågor ska förbättras samt att ett aktivt arbete för att minska obalansen mellan könen inom statliga institutioner ska bedrivas. Genomförandet bidrar till fullgörandet av Ukrainas internationella åtaganden på jämställdhetsområdet. I maj kommer fältkontoret att tillsammans med nationella myndigheter presentera hur arbetet för genomförandet av Europarådets jämställdhetsstrategi kan bedrivas i syfte att uppnå full jämställdhet mellan könen, bland annat genom att bekämpa könsstereotyper och våld mot kvinnor.

 

Ukraina och plattformen för skydd av journalister

Ett alarm från Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) har publicerats på Europarådets plattform för skydd av journalism oh journalisters säkerhet. Det gäller ett nytt lagförslag i Ukraina som innebär att landets public service-bolag på begäran måste rapportera om regerings- och parlamentsledamöters officiella aktiviteter. Enligt EBU skulle sådana krav riskera public service-bolagens oberoende. 

 

Europakonventionens Protokoll 16

Frankrike har nu deponerat sitt ratifikationsinstrument för Protokoll nr 16 till Europakonventionen om mänskliga rättigheter (EKMR). De tio ratifikationer som krävs för protokollets ikraftträdande har därmed uppnåtts och den 1 augusti i år träder det ikraft. Protokoll nr 16 innebär främst en möjlighet för högre nationella domstolar att be om vägledande yttranden från Europadomstolen angående tolkning eller tillämpning av EKMR i förhållande till pågående nationella mål. Europadomstolens ordförande, Guido Raimondi välkomnade ratifikationen i ett uttalande. Han anser att ikraftträdandet är en milstolpe i konventionens historia och ett stort framsteg för skyddet för mänskliga rättigheter i Europa. På kort sikt innebär Protokoll 16 en ökad arbetsbörda och ny utmaning för Europadomstolen, men på sikt torde det leda till ett mer effektivt förfarande och arbetsfördelning mellan nationella domstolar och Europadomstolen.

 

Senast uppdaterad 24 apr 2018, 12.19