Europarådet den 1-16 september

19 sep 2018

Den 7 september ratificerade Sverige tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om förebyggande av terrorism, som bidrar till att FN:s säkerhetsrådsresolution om så kallade utländska terroriststridande genomförs på ett likartat sätt i Europarådets medlemsstater.

Europarådets kommitté för förebyggande av tortyr (CTP) har publicerat sin sjunde rapport om Ukraina och konstaterar bl.a. att graden av polisvåld hade minskat men att antalet anklagelser fortfarande var oroväckande högt.

Europarådets antikorruptionsorgan GRECO har placerat
Danmark i sin s.k. non-compliance procedure eftersom man inte anser landet ha gjort tillräckligt för att genomföra rekommendationer från 2016. Framförallt krävs ytterligare åtgärder för att förebygga korruption bland parlamentsledamöter och inom rättsväsendet.

Europadomstolen fann i sitt
senaste avgörande om Sverige att det inte skett någon överträdelse av artikel 8 om rätten till privat- och familjeliv i ett mål rörande omhändertagande av barn och umgängesrätt.

Georgien drar Ryssland inför Europadomstolen. Anklagelserna rör den försämrade situationen avseende de mänskliga rättigheterna längs de administrativa gränserna mellan georgiskkontrollerade områden och utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien.

Europarådets kommission för effektiva rättsväsenden (CEPEJ) har sedan sin tillkomst år 2000 antagit verktyg för att bistå medlemsstater i att förbättra och effektivisera sina rättsväsenden. Man lanserar nu även en
verktygslåda för att bistå medlare i deras dagliga arbete, vare sig medlingen gäller i civila, straffrättsliga, familjerättsliga eller i administrativa frågor.

Senast uppdaterad 19 sep 2018, 08.31