Europarådet 4-8 juni 2018

12 jun 2018

Lag har antagits om inrättande av en högsta korruptionsdomstol i Ukraina. I förra veckan publicerades även en PACE-rapport om HBTQ-personer i Tjetjenien, en rapport om Danmark av Europarådets expertgrupp mot korruption (GRECO) och en rapport från Tortyrkommitténs besök i Grekland. Dessutom anordnade Europarådet ett möte i Botkyrka om interkulturella städer och deltog i ett möte om Internets förvaltning i Tblisi.

Ukrainas anti-korruptionsdomstol

Den 7 juni, sista dagen före Radas sommaruppehåll, antog parlamentet i en andra läsning lagen om Ukrainas höga korruptionsdomstol.  In i det sista var det osäkert om en sådan skulle kunna antas med ett innehåll som stod i överensstämmelse med Venedigkommissionens rekommendationer och därmed uppfyllde den Internationella Valutafondens, EU:s och andra internationella aktörers krav. I Europarådets media-rapportering har det uppskruvade tonläget från olika ukrainska politiker och rådgivare kunnat

Rapport om HBTQ-personer i Tjetjenien för behandling av PACE i juni

Parlamentariska församlingens (PACE) jämställdhetskommitté har föreslagit att ett resolutionsutkast jämte åtföljande rapport om HBTQ-personers situation i Tjetjenien behandlas vid PACE:s kommande session 25 - 29 juni. I rapporten framgår att HBTQ-personer i Tjetjenien länge varit utsatta för allvarlig och systematisk diskriminering och trakasserier, som förvärrats sedan 2017. Fler än 114 personer och deras familjemedlemmar hade varit tvungna att fly på grund av förföljelserna. I resolutionsutkastet uppmanas Ryssland att i första hand göra en oberoende och effektiv utredning av händelserna och se till att förövarna ställs till svars, och i andra hand tillåta en oberoende internationell utredning. Vidare behöver Ryssland bland annat säkerställa skydd från förföljelser för HBTQ-personer och genomföra rekommendationerna från Europakommissionen mot rasism och intolerans (ECRI). Andra medlemsstater uppmanas att ge skydd åt förföljda HBTQ-personer från Tjetjenien samt att kraftigt fördöma våld och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Evenemang i Botkyrka för interkulturella städer

Vid ett informatonsevenemang i Botkyrka söker Europarådets program för interkulturella städer (ICC), Botkyrka kommun och föreningen Lokalt Unescocenter för samverkan (UNESCO LUCS) stimulera till inrättandet av ett svenskt nätverk av interkulturella städer. Städer och kommuner som är del i Europarådets ICC-nätverk har åtagit sig att arbeta för inkluderande samhällen genom integration av grupper med olika etnisk och religiös bakgrund. Olika praktiska verktyg har utarbetats inom programmet för att underlätta för kommunernas arbete mot fördomar och diskriminering, för interkulturell dialog och bildandet av välkomnande städer för migranter och flyktingar samt utbyte av god praxis och gemensamma standarder. Ett stort antal huvudstäder och mindre städer i Europa är redan medlemmar av ICC-nätverket. Västerås och Botkyrka är hittills de enda svenska medlemmarna av detta nätverk. Med hjälp av ett större nationellt ICC-nätverk skulle svenska deltagare ges ett större inflytande i programmet och dess utformning. Bland deltagarna i Botkyrka fanns förtroendevalda och högre tjänstemän från flera svenska kommuner. Evenemanget genomfördes i nära samarbete med föreningen UNESCO LUCS med ursprung i den av UNESCO grundade europeiska koalitionen av städer mot rasism (ECCAR).

Skydd för visselblåsare

I efterdyningarna av korruptionsskandalen i PACE, som fortfarande är under uppföljning, fästs ökad vikt vid att visselblåsare finns som vågar uppmärksamma omvärlden på oegentligheter de har kunnat notera inom nationella och internationella strukturer. Redan 2014 antog ministerkommittén en rekommendation om visselblåsare med grundläggande regler till skydd av whistleblowers och strukturer som bör finnas för hantering av sådana. Det är troligt att ökad uppmärksamhet kommer att fästas vid detta ämne liksom vid vikten av bättre interna och externa utvärderingar och en bra politik för detta. 

Danmark

Europarådets expertgrupp mot korruption, GRECO, har i en rapport om Danmark efterlyst en mer transparent partifinansiering. Marginella framsteg hade gjorts sedan den förra utvärderingsrapporten 2010 och endast sex av fjorton rekommendationer hade genomförts på ett tillfredsställande sätt. GRECO bad danska myndigheter att rapportera tillbaka gällande ytterligare åtgärder för att resterande rekommendationer skulle kunna genomföras före årets slut.

Möte i Tblisi om Internet Governance

Europarådet har deltagit i flera aktiviteter relaterat till Internet Governance under veckan. I Tblisi deltog representanter från Europarådet i diskussioner inom ramen för den europeiska dialogen om Internet Governance (EuroDIG). Diskussionsämnena berörde såväl utmaningar kopplade till artificiell intelligens, cyberbrottslighet, hatiska uttalanden och desinformationskampanjer som de nya dataskyddslagarna i Europa, inklusive Europarådets dataskyddskonvention (ETS 108). Utöver europarådsrepresentanter närvarade bland annat regeringsföreträdare, internationella organisationer, företag och representanter för civilsamhället. I anslutning till EuroDIG-sammanträdet lanserades även Europarådets och georgiska myndigheters gemensamma projekt för bekämpande av diskriminering och hatbrott i Georgien.

Grekland

Europarådets kommitté för förebyggande av tortyr (CPT) har besökt Grekland i syfte att undersöka situationen för patienter på psykiatriska vårdinrättningar. Enligt CPT var bemötande av patienterna på vårdinrättningar huvudsakligen välfungerande. Ett stort problem som kvarstod var den kraftiga underbemanningen, vilket bland annat resulterat i onödigt omfattande användning av bältesläggning. För att åtgärda bristen uppmanade CPT till bättre resurshantering. 

 

Senast uppdaterad 12 jun 2018, 15.11