Alternate Text

Sveriges ambassadKairo, Egypten

Lokal tid 20:39

Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Egypten

18 mar 2020

Uppdaterad 7 April 2020. Ambassaden och UD:s jour får för närvarande många frågor. Resenärer uppmanas att följa uppdateringar via media och att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer. Läs nedan aktuella frågor och svar.

Vi uppdaterar löpande ambassadens reseinformation. Ambassadens reseinformation uppdateras löpande utifrån den bästa information som finns tillgänglig för stunden. 

Från och med kl. 12.00 torsdagen den 19 mars inställs alla inkommande internationella flygningar till alla flygplatser i Egypten. Detta förbud gäller för närvarande fram t om den 31 mars. Flygningar som syftar till att ta hem turister och besökare till deras hemländer tillåts även efter den 19 mars. Åtgärden påverkar inte i dagsläget godstransporter med flyg.

Den 3 april arrangerade Sveriges utrikesdepartement (UD)  tillsammans med de nordiska länderna ett extrainsatt flyg från Kairo till Stockholm. Det finns inga planer för ytterligare flyg till Sverige. Ambassaden uppmanar alla svenska medborgare som önskar lämna Egypten att kontinuerligt hälla kontakt med resebyråer och flygbolag om eventuella möjligheter att lämna Egypten

Skolor, universitet, restauranger, kaféer, barer, muséer, sportanläggningar (inkl. gym) och nöjeslokaler med mera kommer att hålla stängt i minst två veckor. 

Egyptens regering beslutade den 24 mars att det från och med den 25 mars råder utegångsförbud i hela landet mellan kl 19:00 och kl 06:00. För instruktioner och detaljer hänvisas till egyptiska myndigheter och lokal media.

De svenskar som arbetar i Egypten bör överväga att arbeta hemifrån om de kan. Personer med bakomliggande hälsofaktorer som kan försvåra effekten av en eventuell corona-smitta, bör kontakta sin läkare och överväga om resa till Sverige eller att stanna i landet är bäst ur ett hälsoperspektiv.  

Sverige utfärdade den 14 mars en generell avrådan vad gäller icke nödvändiga resor till alla länder. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Det är ett beslut som individen måste ta. Det kan dock vara bra att se över sin hemförsäkring, alternativt särskild reseförsäkring, så att reseskyddet täcker eventuella merkostnader.

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till situationen och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Det är ett gemensamt ansvar att nu försöka hantera situationer som beror på utbrottet av coronavirus. Resebranschen, försäkringsbolag, utrikesförvaltningen och den enskilde måste alla hjälpas åt. Situationen är på många sätt exceptionell när det gäller möjligheterna att resa mellan och inom länder.

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokal nyhetsrapportering för att få uppdaterad information om situationen. Följ också ambassadernas reseråd som uppdateras löpande. 

Svenskar som har varit utomlands har i skrivande stund ett giltigt skäl för att resa genom Danmark för att ta sig till Sverige. Information om detta, och eventuella kommande förändringar, finns på denna hemsida  samt på Köpenhamns flygplats hemsida: https://www.cph.dk/en/flight-information/travel-restrictions-in-copenhagen-airport

Senast uppdaterad 18 mar 2020, 16.59