Alternate Text

Sveriges ambassadSantiago, Chile

Sveriges ambassad i Santiago de Chile representerar Sverige i både Chile och Peru.

Lokaltid i Chile 08:29

Svensk teknisk delegation besöker Chile

24 sep 2018

Representanter från ett tiotal svenska företag, medverkande i ett teknologiskt konsortium som utvecklar "Environmental Applications based in Internet of Things (IoT)", besöker Chile från den 24:e till 28:e september.

Motivet för besöket är en konferens om ämnet organiserad av Centro Mario Molina, som är en chilensk partner till det svenska projektet.

Konferensen äger rum mellan 09:00 och 17:00 tisdagen den 25:e september i SOFOFA:s auditorium. Evenemanget sponsras av det chilenska miljöministeriet och CORFO.

Vid öppningen av konferensen medverkar Bernardo Larraín Matte, ordförande för SOFOFA; Carolina Schmidt, chilensk miljöminister; Sebastián Sichel, vice verkställande direktör för CORFO; Mario Molina, nobelpristagare i kemi 1995 samt Oscar Stenström, Sveriges ambassadör i Chile. 

Det svenska konsortiet representeras av Fredrik Hallgren och Jenny Linden från IVL; David Johansson, Insplorion; Jin Moen, programansvarig för IoT Sweden; Ulrika Westergren, IoT Sweden; Stefan Lindgren, Talkpool; Amanda von Matern, IMCG; Olle Bergdahl och Nicolai Slotte, Uppsala stad; Ågot Kirsten Watne, Göterborgs stad.

Projektets syntes[1]: validering och paketering av ett system för innovativ övervakning med IoT-teknologi orienterad mot Smart City.

Ett internationellt konsortium, lett av Svenska Miljöinstitutet (IVL) och som Centro Mario Molina de Chile är del av, har som mål att globalt validera och paketera en prototypteknologi för lågkostnadssensorer, baserade på en plattform av Internet of Things (IoT) för att utföra miljöövervakning. Detta syftar till att förbättra folkhälsan i världen, med ett fokus på Smart City som möjliggör bättre beslutsfattande och beteendeförändring tack vare en universal tillgång till denna typ av information. Denna lösning kommer också att möjliggöra utveckling av intelligenta varningar.

Teknologin utgörs av små monitorer som kan installeras i såväl inomhus- som utomhusmiljöer i stor skala. Den aktuella prototypen är en sensor som kan mäta kvävedioxid (NO2), partikelmaterial, buller och meteorologiska variabler såsom temperatur och relativ luftfuktighet utöver huvudindikatorerna för luftförorening i städer.

Fördelen med denna innovativa och kostnadseffektiva teknologi är möjligheten till ett större täckningsområde för föroreningsbevakning och en nästintill omedelbar utvärdering av utsläppsreduceringsåtgärder. Teknologin kännetecknas av att vara mångsidig och anpassningsbar för installering/anpassning av sensorer som mäter även andra parametrar av intresse för olika applikationer beroende på sektor. Centro Mario Molina bär ansvaret för att identifiera innovatika applikationer för denna teknologi för att implementera i Chile och regionen i samarbete med konsortiet.

I Chile och Latinamerika finns ett växande behov av information om luftkvalitet. Lösningar för insamling av nämnda information har emellertid inte utvecklats särskilt mycket de senaste årtiondena. För Latinamerika har höga kostnaderna för de nuvarande lösningarna resulterat i bristfällig miljöbevakning, med vissa städer och länder som helt saknar övervakning.


[1] Taget från en presentation av Centro Mario Molina 

Senast uppdaterad 24 sep 2018, 11.18