Alternate Text

Sveriges ambassadSantiago, Chile

Sveriges ambassad i Santiago de Chile representerar Sverige i både Chile och Peru.

Lokaltid i Chile 15:42

Intervju med Amanda Guerra

25 jan 2019

Vi välkomnar den nya praktikanten Amanda Guerra till Sveriges ambassad i Santiago de Chile. Amanda har studerat nationalekonomi och statsvetenskap vid Stockholms Universitet och kommer praktisera hos oss på ambassaden under vårterminen. Vi har ställt några frågor till Amanda angående hennes val av praktikplats.

Varför valde du att söka praktik på Sveriges ambassad i Santiago de Chile?

Jag har alltid haft ett stort intresse för Chile eftersom mina föräldrar flydde till Sverige från Augusto Pinochets militärdiktatur. Chile har sedan diktaturens fall utvecklats oerhört snabbt ekonomiskt, politiskt och socialt. Idag är Chile ett av de mest framgångsrika länderna i Latinamerika och för mig som statsvetare och nationalekonom är det oerhört spännande att få vara med och uppleva denna utveckling på plats.

Under mina tonår blev jag bli väldigt politiskt intresserad, speciellt av internationell politik och mänskliga rättigheter. Sverige har en betydande roll inom dessa områden världen över och är i många avseenden ett föregångsland. Det som väckte mitt intresse för ambassaden i Santiago var speciellt den tidigare ambassadören Harald Edelstams humanitära insats under militärkuppen 1973 och självklart de fortsatta goda och välbevarade relationerna mellan Sverige och Chile. Tanken av att få vara en del av Sveriges fantastiska och spännande arbete i Chile var anledningen till varför jag sökte praktik på just Sveriges ambassad i Santiago de Chile.

Vad tycker du om ambassaden och dess arbete hittills?

Jag har fått ett jättebra välkomnande av alla på ambassaden. Eftersom det är en liten ambassad med få anställda är det en familjär stämning vilket jag trivs väldigt bra med. Jag har fått en väldigt bra introduktion till ambassadens arbete på bara några dagar tack vare alla kunniga och trevliga kollegor. Ambassaden jobbar inom så många olika områden och som praktikant är det viktigt att känna till och kunna hjälpa till inom alla områden så det gäller att vara flexibel. Det har varit väldigt intensiva dagar nu i början med många möten och event, men det så man lär sig som bäst!

Vad är det bästa med Santiago?

Santiago är en fantastisk välutvecklad stad med mycket liv. Det finns alltid något att göra som passar alla smaker och intressen. Det finns exempelvis ett stort utbud av kulturevenemang, sportaktiviteter, shopping och mycket mer att åtnjuta. Kollektivtrafiken fungerar väldigt bra och man kan ta sig runt nästan hela Santiago med tunnelbana och buss. Chilenarna är väldigt trevliga och sociala av sig och ser inga som helst problem med att hjälpa till med något ifall man skulle behöva det. 

Som den matfantast jag är måste jag säga att det bästa med Santiago är maten. Att kunna gå och köpa färskt bröd, grönsaker och frukt varje morgon i sin lokala livsmedelsbutik eller äta billiga, goda och färska skaldjur i någon av de tusentals restauranger och marknader som finns runtom i Santiago är något man måste ta vara på under sin tid här. Det som förvånade mig mest med Chile var deras miljömedvetenhet, fungerande infrastruktur samt det enorma vegetariska utbudet.

Senast uppdaterad 25 jan 2019, 12.49