Alternate Text

Sveriges ambassadSantiago, Chile

Sveriges ambassad i Santiago de Chile representerar Sverige i både Chile och Peru.

Lokaltid i Chile 08:19

Ambassadören om assisterat repatrieringsflyg till Sverige

29 apr 2020

Fem frågor till Ambassadör Oscar Stenström om det svenska repatrieringsflyget till Sverige den 4 maj.

Sverige kommer att genomföra ett så kallat assisterat repatrieringsflyg, vad innebär det?

Ambassaden har arbetat i en krisorganisation sedan 23 mars och bevakat utvecklingen av Corona-pandemin i Chile. Vi har arbetat i två arbetslag för att minimera risken för att sprida viruset. Det konsulära arbetet med strandade och nödställda turister har sedan dess varit helt i fokus och alla på ambassaden jobbar mycket hårt med att svara på frågor, informera, och stötta de svenskar som fortfarande finns kvar i Chile. Många av dem kommer nu få möjlighet att flyga direkt till Stockholm med ett repatrieringsflyg. Resan anordnas av UD i samarbete med ambassaden, som bland annat ser till att landningstillstånd erhålls och ansvarat för att passagerare kunnat boka och betala sin resa.

Nu får många svenskar som blivit fast i Chile möjlighet att flyga hem, varför är det viktigt?

Chile har ett pågående utbrott av det nya coronaviruset med ökande smittspridning i samhället och chilenska myndigheter har infört undantagstillstånd och flera spridningsreducerande åtgärder. Bland annat så har gränserna stängts för inresande och flygtrafiken har i och med detta i princip avstannat. Enligt den information som ambassaden har idag så kommer inga kommersiella plan avgå från Chile till Sverige under maj och juni, därför är en assisterad resa den enda säkra möjligheten att ta sig till Sverige på mycket lång tid.

Vad innebär det extra flyget för ambassaden?

För ambassaden är det en stor operation att koordinera den assisterade flygningen. Vi har i över en månad arbetat i en krisorganisation för att hantera situationen med covid-19 utbrottet. Under veckan och dagarna innan planet avgår från Santiago så kommer ambassadspersonalen helt fokusera på förberedelserna inför det extrainsatta flyget. Målet är att så många strandsatta svenskar som möjligt verkligen kommer med planet. Bland annat så har telefontiderna att utökas och på själva avresedagen så kommer personal att vara på plats på flygplatsen för att hjälpa svenskar. Sverige har också hjälpt nordiska medborgare och EU-medborgare. Totalt kommer över 200 personer att resa med planet från Santiago via Santa Cruz i Bolivia till Stockholm.

Vad händer på ambassaden efter flyget den 4 maj?

Ambassaden kommer att fortsätta arbeta i krisorganisation för att hjälpa, informera och stötta de svenska medborgare som är kvar i Chile. Vi svarar som vanligt i telefon och på mail samt tar emot besökare efter tidsbokning.
Vi rekommenderar alla att anmäla sig till svensklistan för att löpande få information av ambassaden och ladda ned appen UD Resklar.

Vad är Sveriges strategi för Covid-19?

Den svenska regeringens arbete syftar till att:
Begränsa smittspridningen, säkerställa resurser till svensk hälso- och sjukvård, begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet, lindra konsekvenser för medborgare och företag samt dämpa oro, bland annat genom information och agera för att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Senast uppdaterad 29 apr 2020, 11.29