Linz - Elke Riemenschneider

Sveriges honorära konsulat i Linz leds av den honorära konsuln Mag. Elke Riemenschneider.

Vem är du?

Jag heter Elke Riemenschneider, jag har studerat företagsekonomi vid JKU-universitetet i Linz och är sedan 2011 tredje generationens VD för vårt familjeföretag. Vi tillverkar och levererar delikatessvaror såsom Gabelbissen, Aufstriche, färskost och majonnässallader till österrikiska mataffärer och grossister. I mitt ansvar ingår främst försäljning, marknadsföring, kvalitetskontroll och personalfrågor.

Sedan maj 2018 leder jag även det svenska konsulatet för Oberösterreich.

Varför vill du representera Sverige?

Sverige är ett fascinerande land med vackra vidsträckta landskap och en spännande huvudstad. Jag uppfattar Sverige som ett mycket sympatiskt och öppet land. Som gäst känner jag mig alltid mycket välkommen. Sverige är också intressant både vad gäller turism och ekonomi eftersom landet är aktivt i så många olika branscher. Tack vare landets högklassiga lärosäten och kända universitet vill många utländska studenter tillbringa en termin i Sverige. Vi kan också lära oss mycket av den svenska arbetskulturen, som främjar en platt organisation, motivation, ett kollektivt arbetsklimat och Diversity Management.

Vad bör man se när man besöker Linz?

Linz betraktades länge som en "grå" industristad, något som dock förändrades avsevärt 2009 när Linz utnämndes till kulturhuvudstad. Förändringen märks också i stadens slogan "LINZ FÖRÄNDRAS" (Linz verändert).
 
Gamla stan och huvudtorget (Hauptplatz) med dess barockfasader och den så kallade Pestsäule samt den angränsande Linzer Landstrasse med många affärer är definitivt värda ett besök. Från huvudtorget kan du snabbt nå Donauområdet, där du finner konstmuseet Lentos och konserthallen Brucknerhaus samt, på motsatt sida av floden, Ars Electronica Center (Framtidens museum).

Med huvudtorget som utgångspunkt kan du bekvämt ta en tur upp för Pöstlingberg med bergbanan. Uppe på toppen väntar kyrkan Wahlfahrtskirche i barockstil samt sagovärlden Linzer Grottenbahn. Du bör inte heller missa ett besök i Voest Alpine Stahlwelt eller musikteatern vid Volksgarten. I närheten av flertalet av sevärdheterna kan du unna dig ett besök på en av de många restaurangerna, som till exempel Cubus vid AEC, Pöstlingberg Schlössl, Lentos eller Anton vid Musiktheater. Missa inte heller att prova en bit Linzer Torte på Kaffe Jindrak vid Pöstlingberg och njut av den fantastiska utsikten över staden.

Var ligger konsulatet i Linz och vilka är era öppettider?

Det svenska konsulatet för förbundslandet Oberösterreich ligger mycket centralt och lättillgängligt med kollektivtrafik vid Broschgasse 9, 4040 Linz-Urfahr. Öppettiderna är måndag till torsdag från klockan 10:00 till 12:00.

Senast uppdaterad 06 feb 2020, 15.40