Information om de svenska konsulerna i Österrike och Slovakien

Visste du att Sveriges ambassad i Wien har fem honorärkonsulat runt om i Österrike? Dessutom finns det ett svenskt honorärkonsulat i Slovakien. Vi bad honorärkonsulerna att besvara några frågor för att lära känna dem bättre!

En konsul får ingen lön utan arbetar på frivillig basis. Konsuln är vanligtvis inte svensk medborgare utan medborgare i värdlandet. Tack vare deras kontaktnät samt lokalkännedom i Österrike och Slovakien har de möjlighet att bistå svenska medborgare i nöd. Ett konsulat kan vid behov kontakta lokala myndigheter, i samråd med Sveriges ambassad, för lokal hjälp.

Ett konsulat är därför en slags ”filial” till Sveriges ambassad i Wien och erbjuder många tjänster för svenska medborgare. Konsulaten har inget bemyndigande att utfärda svenska pass, men de kan lämna ut pass, nationella ID-kort, provisoriska pass, körkort, levnadsintyg för pensionärer samt vissa andra certifikat.

Konsulaten spelar dessutom en viktig roll för att upprätthålla och utveckla de svenska handelsförbindelserna samt sprida svensk kultur utomlands. Denna funktion har utvecklats mycket under de senaste åren och arbetet kommer att fortsätta i den riktningen även framöver.

Mer information om de svenska honorärkonsulerna i Österrike och Slovakien finns publicerad nedan.

Senast uppdaterad 28 jul 2022, 13.52