• Svenska

Om utlandet Ukraina

Resa i landet

Se till att ha en giltig reseförsäkring innan avresa till Ukraina.

Försäkringsskydd

Se till att ha en giltig reseförsäkring innan avresa till Ukraina. Försäkringsbolagen i Sverige har normalt ett 45 dagars reseskydd som ingår i hemförsäkringen. Ta reda på vad försäkringen täcker och om eventuell tilläggsförsäkring behövs. Via försäkringsbolaget kan man innan avresa skriva ut ett servicekort som specificerar vad man är berättigad till.

Försäkringsbolagen har i sin tur avtal med SOS International eller något annat larmbolag. Vid sjukdom eller skada råder SOS International resenärer att kontakta dem innan en eventuell behandling påbörjas. SOS International kan ge råd om rätt läkarkompetens och klinik samt vilken prisnivå som bör gälla. Se till att alltid få kvitto på behandling och medicinkostnader. Försäkringsbolagen begär sedan att få ta del av dessa i original vid begäran om ersättning.

Vid stöld av egendom ska polisanmälan göras. Även den ska skickas in till försäkringsbolaget.

Vad gäller övriga delar av reseskyddet såsom förseningar, bortkommet bagage, inköp av kläder etc. kontakta alltid SOS International eller det bolag som försäkringsbolaget angett för att se vad som gäller för den aktuella försäkringen.

Språk

För att ta sig fram i Ukraina underlättar det om man talar ryska eller ukrainska. Kunskaper i engelska är inte vanligt förekommande men i de större städerna är det många unga människor som numera talar engelska.

Media

Engelskspråkig mediarapportering kan fås via Kyiv Post och Radio Free Europe

Tillgänglighet

Personer med funktionsnedsättning kan stöta på svårigheter i Ukraina eftersom tillgängligheten betydligt sämre än i Sverige. Exempelvis parkerar många sina bilar på trottoarerna i Kiev på grund av platsbrist på gatorna. Byggnader och allmänna kommunikationer är inte heller konstruerade med tanke på personer med fysiska funktionsnedsättningar. Hiss saknas ofta. Det är en god idé att kontakta hotellet eller researrangören för vilka förutsättningar som gäller.

Hantering av pengar

Den lokala valutan i Ukraina heter hryvna. Det finns bankomater i de större städerna. Se upp för skimming. De vanligaste kreditkorten är Visa och Master Card. I större affärer och restauranger går det bra att betala med kreditkort men det lönar sig att vara försiktig eftersom det hänt att kort kopierats i samband med betalningen.

Allmänna kommunikationer

De flesta städer i Ukraina har spårvagnar, bussar och trådbussar. Köp biljett i förväg vid större stationer eller direkt på bussen. Biljetten måste sedan stämplas i en automat som finns på bussen. Kontroll av biljetter sker regelbundet och har man inte stämplat den kan man få böta.

Charkiv, Kiev och Dnipro har tunnelbana som fungerar mellan kl sex på morgonen till midnatt. Biljett i form av en polett kan köpas på stationerna. Under rusningstid kan bussar och tunnelbana vara överbelastade i Kiev.

Under nattetid finns det inga allmänna kommunikationer.

Mellan städerna kör många minibussar. Ett transportalternativ är tåg som går mellan flera av städerna. De som åker nattåg ska beakta att det inte säljs skilda sovplatser för kvinnor och män, utan vagnarna är blandade. Det går även inrikesflyg mellan Kiev och de största städerna.

Dubbelt medborgarskap

Ukrainska medborgare tillåts inte ha dubbelt eller flera medborgarskap enligt ukrainsk lag. Det innebär att du som är både svensk och ukrainsk medborgare och reser in i Ukraina tar vissa risker. Bland annat kan det innebära att ukrainska myndigheter inte tillåter dig att få konsulär hjälp av Sveriges ambassad om du skulle frihetsberövas/gripas av polis.

Vidare kan du tvingas att genomgå militärtjänstgöring, något som är obligatoriskt för en stor del av den ukrainska befolkningen.

Fullständig information om riskerna med dubbelt medborgarskap och resor till länder som inte tillåter detta finns på regeringens webbplats. Personer med dubbelt medborgarskap uppmanas att noggrant läsa denna information innan eventuell avresa.

Senast uppdaterad 01 mar 2024, 15.13