Meny
  • Svenska

Om utlandet Tanzania

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminaliteten har ökat något under de senaste åren på fastlandet och på Zanzibar. Rån, inbrott och stölder samt sexuellt antastande förekommer. Besökare bör undvika osäkra platser såsom ensliga stränder, bakgator och folktomma platser efter mörkrets inbrott. Ett flertal händelser har dock rapporterats även under dagtid och på mindre hotell. Besökare bör undvika att exponera värdesaker som smycken, kameror, mobiltelefoner och pengar. Undvik att acceptera erbjudanden från personer som utger sig för att vara taxichaufförer. Kliv inte in i en bil där okända personer utöver taxichauffören sitter och gå inte med på att plocka upp fler resenärer på vägen. Var noga med att bara använda registrerade taxibilar.

Under senare tid har flera fall av väpnade rån där taxibilar varit inblandade rapporterats till ambassaden. Iaktta extra försiktighet vid busstationer och vid färjeterminalen till Zanzibar samt platser där många utlänningar samlas. Låt inte någon annan välja taxibil åt dig eller rekommendera en bekant/vän som kör taxi. Det förekommer att taxibilar som ser officiella ut används för att köra runt turister som under hot tvingas att tömma bankomat/kreditkort. Använd gärna hotellets transporttjänst till/från flygplatsen/järnvägsstationen eller ordna transport via resebyrån.

Rån och överfall på utlänningar (även väpnade) förekommer, särskilt vanligt är väskryckningar från bilar och motorcyklar, som inte sällan kan bli våldsamma då offret inte genast släpper väskan, eller bär ryggsäck som inte lätt går att slita av. Väskryckning förekommer enligt uppgift särskilt ofta på Msasanihalvön där många västerlänningar är bosatta. Ett område på halvön som framstår som särskilt drabbat är Coco Beach. Undvik därför att promenera/cyckla med handväska eller andra värdesaker. Om ni bär handväska se till att det går lätt att släppa den vid eventuell väskryckning för att undvika personskada.

"Skimming” av bankomater förekommer i Dar es Salaam. Om intaget för bankkortet och/eller tangentbordet verkar underligt bör man uppsöka en annan bankomat.

Om så är möjligt, undvik att anlända till Dar es Salaam efter mörkrets inbrott om du reser med buss, tåg eller färja. Rån sker ofta efter mörkrets inbrott och runt busstationer, färjeterminal och tågstation samt andra platser med stora folksamlingar.

Mycket stor försiktighet bör iakttas i trafiken. Höga hastigheter, undermåliga bilar och omdömeslös körning gör att trafiken är en stor riskfaktor. Svåra olyckor med talrika dödsoffer förekommer ofta. Särskilt lastbilar och bussar håller höga hastigheter och har ofta dåliga bromsar. Bilkörning efter mörkrets inbrott på landsbygden och i glest trafikerade stadsområden bör kombineras med stor försiktighet och uppmärksamhet. Det är tillrådligt att ha bildörrarna låsta och fönstren stängda under färd.

Om ni har för avsikt att färdas i bil i gränsområdena till Burundi uppmanas till särskild försiktighet med tanke på situationen i grannlandet. Nattkörning bör undvikas.

Resenärer bör använda sig av välrenommerade rederier och avstå från ombordstigning om färjan/båten inte verkar sjövärdig eller är överbelastad. Som alltid när man går ombord bör man göra sig bekant med nöd rutiner och mentalt anteckna var flytvästar och nödutgångar finns någonstans. Vid mycket hög sjö har det förekommit att resenärer som suttit utomhus svepts med av vågor varför uppmärksamhet bör fästas vid var man sitter.

Det går även att flyga mellan Dar es Salaam och Zanzibar. Även i detta fall rekommenderas välrenommerade flygbolag.

Resa med husdjur

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer