• Svenska

Om utlandet Sydkorea

Aktuella händelser

Sydkorea återöppnar samhället stegvis

Den 1 november planerar Central Disaster Management Headquarters en gradvis återgång till normalitet då mer än 70 procent av Koreas befolkning blivit vaccinerade mot Covid-19. Restriktionerna för socialt avstånd kommer att hävas i tre steg var sjätte vecka med början den 1 november.

Det första steget börjar 1 november och syftar till att bland annat lätta på restriktioner för företag, förlänga öppettiderna för restauranger, pubar och kaféer samt tillåta upp till 10 personer att samlas i dessa lokaler. I steg två tillåts större evenemang och i steg tre lyfts ytterligare restriktioner för sociala sammankomster.

Reseinformation med anledning av Corona pandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om Covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.
Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Vaccinering av utländska medborgare i Sydkorea 

Enligt sydkoreanska myndigheter kommer utländska medborgare bosatta i Sydkorea sedan mer än 90 dagar att vaccineras på samma villkor som sydkoreanska medborgare. Vaccinationen är kostnadsfri. 

För frågor kontakta Korea Disease Control and Prevention Agency på telefonnummer 1339 (tolkhjälp finns). 

Inresa till Sydkorea från Sverige    

Sydkorea har den 1 september 2021 infört det nya elektroniska resegodkännande systemet K-ETA som ersätter visumkravet.
Mer information här

Inresa till Sverige från Sydkorea 

Alla bosatta i Sydkorea, oavsett nationalitet, är undantagna inreseförbudet till EU via Sverige. Från och med den 6 februari -21 måste utlänningar inresande från Sydkorea uppvisa ett intyg om negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion som har utförts inom 72 timmar före ankomsten till Sverige. Kravet gäller med några undantag tex för barn under 18 år, personal inom transportsektorn, personer som har ställning som varaktigt bosatta i Sverige och personer som har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige. Löpande uppdatering sker på polisen.se

Svenska medborgare har alltid rätt att resa in i Sverige. För svenskar som varit utomlands gäller dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande testning och karantän som finns för att bromsa smittspridningen.

Här kan du hitta mer information om inreseregler till Sverige: Frågor och svar om inresa till Sverige 

Information och kontakter i Sverige

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor

Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

Världshälsoorganisationen (WHO) eller Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC)

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna till Svensklistan

 

Senast uppdaterad 01 nov 2021, 11.47