• Svenska

Om utlandet Slovenien

Körkort

Hur du förnyar ditt körkort beror på om du är permanent bosatt i Sverige eller inte. För att kunna förnya ditt svenska körkort måste du vara permanent bosatt i Sverige, i annat fall ska körkortet bytas ut till ett körkort från det land där du är bosatt.

För dig som är folkbokförd i Slovenien

När du flyttar till Slovenien kan du använda ditt svenska körkort så länge det är giltigt. Därefter behöver du förnya körkortet. Om du då är permanent bosatt i Slovenien, ska körkortet bytas ut till ett slovenskt körkort.

För dig som är folkbokförd i Sverige

Om du är folkbokförd i Sverige, men tillfälligt befinner dig i Slovenien, kan du förnya ditt svenska körkort och hämta ut det på Sveriges ambassad i Budapest eller på ett svenskt konsulat.

Ansökningshandlingar kan hämtas på Sveriges ambassad i Budapest, på konsulatet i Ljubljana, alternativt beställas från Transportstyrelsens kundtjänst, +46 771-81 81 81. Du behöver själv fylla i blanketten och posta den tillsammans med ett nytaget foto till:

Transportstyrelsen
SE-701 97 Örebro
Sverige

Transportstyrelsen gör en utredning kring din permanenta bosättning. När det nya körkortet är tillverkat skickar Transportstyrelsen handlingen till den ambassad eller det konsulat som du har skrivit i din ansökan. Ambassaden eller konsulatet tar ut en expeditionsavgift när du hämtar ut ditt körkort. Vänligen kontakta ambassaden för information om aktuella avgifter.

Ytterligare information finns på Transportstyrelsens hemsida.