• Svenska

Om utlandet Saint Lucia

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 19 apr 2024, 09.40

Aktuella händelser

För närvarande finns inga aktuella händelser att rapportera.

Allmänna säkerhetsläget

Landet har många turistanläggningar där säkerheten i allmänhet är god. Även i landet i övrigt är säkerheten tillfredsställande.

Terrorism

Under normala förhållanden bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Om terrorism och hot utomlands.

Naturförhållanden och katastrofer

Liksom många andra länder i Karibien kan St Lucia drabbas av orkaner. Orkansäsongen pågår normalt från början av juni till slutet av november. Jordbävningar och vulkanutbrott förekommer i regionen.

I händelse av orkan bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer samt följa väderprognosen. Flygplatser stänger ofta inför en förväntad orkan – ta kontakt med din researrangör för praktiska frågor kring din resa. Skriv gärna upp dig på Svensklistan och håll dina anhöriga informerade. 

För mer information och väderprognoser besök gärna dessa hemsidor:

US National Hurricane Center
Caribbean Disaster Emergency Management Agency
Accuweather
Caribbean news now

Trafiksäkerhet

Landet har vänstertrafik. Vägarna är ofta smala och kurviga med höga stigningar och utförsbackar eftersom det är en bergig vulkanö. Den slingriga vägen från den internationella flygplatsen till huvudstaden eller turistområdet Rodney Bay tar minst en timme att köra.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Både mindre och mer allvarliga brott förekommer och brottsnivån har tenderat att stiga. Mer våldsam brottslighet är ofta knuten till narkotikasmuggling. Polisen försöker komma till rätta med säkerheten för allmänheten, särskilt på turistområden. Försiktighet bör iakttas, särskilt nattetid och i mindre besökta områden. Värdesaker bör hållas inlåsta på hotellet.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruket av marijuana är olagligt.

Hälso- och sjukvård

Det finns två allmänna och ett privat sjukhus i landet med acceptabel standard. För mer avancerad vård krävs dock evakuering. Privata läkare kan konsulteras mot kontant betalning.

Om reseråd och vaccinationer på 1177 Vårdguiden.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till St Lucia, eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De privata sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förskottsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller en medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För besked om eventuella krav på inresevisering hänvisas till St Lucias ambassad i London.

Aktuell turistinformation finns på Saint Lucias officiella hemsida.

 

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023